Vlada Srbije hitno da prestane sa zloupotrebom pozivanja na Ustav

Kuća ljudskih prava i demokratije Beograd

Beograd, 01. oktobar 2021. – Kuća ljudskih prava i demokratije pozvala je Vladu Srbije da hitno prestane sa zloupotrebom pozivanja na zaštitu ljudskih prava i Ustav Srbije i da uvede obavezne mere zaštite stanovništva od kovid-19.

Osnivači Kuće ljudskih prava su Građanske inicijative, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinškog odbora za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku.

Sa 7.549 obolelih 30. septembra Srbija je u ubedljivoj prednosti u broju zaraženih od virusa SARS-CoV-2 u regionu, a lekari upozoravaju da su bolnice na ivici kapaciteta. Ipak, krizni štab za borbu protiv korona virusa se ne sastaje, a nikakve obavezujuće mere nisu na snazi, kaže se u saopštenju koje potpisuju osnivači Kuće ljudskih prava (Građanske inicijative, Beogradskog centra za ljudska prava, Komiteta pravnika za ljudska prava – YUCOM, Helsinškog odbora za ljudska prava i Centra za praktičnu politiku).

Kako se ističe, većina građana ne nosi zaštitne maske, okupljanja u zatvorenom i na otvorenom prostoru nisu ograničena, pa se redovno održavaju privatne i javne proslave koje pogoduju širenju virusa.

Srbiji je hitno potreban aktivan i odgovoran krizni štab koji će formulisati mere za sprečavanje širenja epidemije na inkluzivan način, poput ostalih zemlja u regionu i Evropi. Obrazloženje da se pojedine mere ne uvode jer nisu u skladu sa Ustavom, zanemaruje činjenicu da je ljudsko pravo na zdravlje apsolutno i da nije dozvoljeno ograničiti ga, navodi se u saopštenju.

Kuća ljudskih prava i demokratije poziva Vladu  Srbije da hitno počne da sprovodi propise o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, jer građani Srbije imaju pravo na zaštitu svog psihičkog i fizičkog zdravlja, a  u ovom trenutku država Srbija to pravo narušava svim ljudima koji u njoj žive.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…