Vlada Srbije da pojača reformske napore, EU da održi dinamiku pregovora

Evropske integracije

Beograd, 09. novembar 2016. – Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ne donosi mnogo novina – napredak nije zabeležen u istom oblastima kao i prethodne godine, a gde ga ima, ograničen je potrebnom primenom donetih zakonskih rešenja i strategija.

Evropska komisija je istakla napredak Srbije u oblastima ekonomskih kriterijuma, regionalne saradnje, posebno u odnosu na migrantsku krizu, i pohvalila konstruktivan pristup pregovorima Beograda i Prištine, iako je konstatovano da je sam napredak u pregovorima ograničen.

Ponavljaju se preporuke poput smanjenja političkog uticaja na pravosuđe, depolitizacije i profesionalizacije javne uprave, unapređenja saradnje Vlade sa nezavisnim telima, većeg uključivanja civilnog društva i unapređenja zakonodavnog procesa i usvajanja neophodnih promena Ustava.

U Izveštaju je naglašena potreba za usklađivanjem sa obavezama iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, pоsеbnо u oblastima trgovine poljoprivrednim proizvodima i kоntrоle držаvnе pоmоći.

Rezultati ekonomskih reformi su naročito okarakterisani kao dobri u oblasti smanjenja budžetskog deficita i restrukturiranja javnih preduzeća. Ipak, obim nezaposlenosti, posebno među mladima, i dalje zabrinjava, kao i potrebne reforme obrazovnog sistema i rastući nivo kredita koji ne mogu biti servisirani, što Komisija takođe podvlači.

Ekonomski i društveni razvoj koče slabosti vladavine prava, gde je ostvaren i najmanji napredak. Vladavina prava je iz godine u godinu ključan izazov za Srbiju u svim segmentima – od reforme pravosuđa, do borbe protiv korupcije, a posebno u polju slobode izražavanja.

Svakako najviše zabrinjava ocena da napretka u stvaranju uslova za punu slobodu medija i izražavanja nema u odnosu na prošlu godinu. Zakoni u oblasti nezavisnosti i finansiranja medija izostaju, a pretnje i zastrašivanja novinara se nastavljaju. Koren zabrinutosti leži u izostanku adekvatne reakcije države u vidu istraga i sudskih razrešenja. 

Politički uticaj na sudstvo, kao i kvalitet, efikasnost i dostupnost pravde ostaju kritične tačke. Korupcija je ocenjena kao ozbiljan problem, jer napori za njeno suzbijanje ne pokazuju suštinske rezultate.

Evropski pokret u Srbiji sa zadovoljstvom ističe pohvale na račun saradnje civilnog društva i Skupštine Srbije, posebno kroz Nacionalni konvent o Evropskoj uniji i javne konsultacije oko pitanja iz Poglavlja 23 Pravosuđe i osnovna prava, i 24 Pravda, sloboda i bezbednost. Treba obratiti pažnju na ocenu Komisije da puni potencijal analitičke podrške civilnog sektora u procesu kreiranja politika i zakonodavnom procesu nije dovoljno iskorišćen, što ostavlja prostor za unapređenja.

Brine činjenica da je okruženje u kojem rade organizacije civilnog društva i nezavisni mediji neprijateljsko i netolerantno na kritike.

Izveštaj ponavlja da će Srbiја dо pristupаnjа mоrаti pоstеpеnо dа usklаdi svојu spоlјnu pоlitiku sа Zајеdničkom spоlјnom i bеzbеdnоsnom pоlitikom EU. Zanimljiva je stopa usaglašavanja sa deklaracijama EU i zaključcima Saveta u ovoj oblasti koja je sada oko 59%, dok je tokom prošle godine bila 65%.

Ovogodišnji Izveštaj o napretku dolazi u momentu višestrukih izazova i složenih promena unutar same Evropske unije. Ipak, politika proširenja i dalje daje rezultate i podstiče željene promene u državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, iako različitim tempom. Sprovođenje reformi je ključno za napredak celokupnog društva, a ne samo za članstvo u EU. Iskren i pravilan pristup reformama jača poverenje građana i država kandidata i država EU.

 Neophodno je nastaviti sa primenom preporuka iz Godišnjeg izveštaja i intenzivirati aktivnosti u okviru pregovaračkog procesa. Posebno je važna primena usklađenih standarda EU u svim oblastima, kako bi proces evropskih integracija rezultirao pozitivnim promenama i postao unutrašnji proces transformacije našeg društva.

Evropski pokret u Srbiji poziva Vladu Srbije da intenzivira pripremu i sprovođenje reformi posebno u oblasti vladavine prava, a EU da, sa svoje strane, održi dinamiku pregovaračkog procesa.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…