1. Početna
  2. Borba protiv korupcije
  3. Vlada dve godine ignoriše Savet za borbu protiv korupcije

Vlada dve godine ignoriše Savet za borbu protiv korupcije

Jelisaveta Vasilić

Beograd, 10. februar 2017. – Vlada Srbije dve godina nije kontaktirala Savet za borbu protiv korupcije iako on uredno šalje svoje izveštaje premijeru i nadležnim ministarstvima, rekla je 10. februara članica Saveta Jelisaveta Vasilić.

Ona je rekla da Savet, kada zatraži određene podatke oko korupcije, od ministarstava dobija odgovor da kontakt osobe za to nisu izabrane ili da im "nije dozvoljeno njihovo zapošljavanje".

Jelisaveta Vasilić je za agenciju Beta navela da je po Strategiji o pravosuđu i borbi protiv korupcije predviđeno da Vlada zajedno sa njima radi na otklanjanju pretpostavki korupcije.

"Odavno postoji upustvo, ali se ništa ne dešava. Blokirani smo, iako mi pošaljemo izveštaj, pa čekamo osam dana da nas neko kontaktira kako bi smo radili na rešavanju problema", rekla je Vasilić.

Ona je precizirala da se poslednji izveštaj koji je Savet poslao Vladi pre mesec i po, tiče analize stečajnog zakona jer u stečajevima ima mnogo korupcije, i da je on objavljen na sajtu tog vladinog tela, jer Ministarstvo privrede nije htelo da sarađuje.

Jelisaveta Vasilić rekla je da Savet, kada zatraži određene podatke oko korupcije, od ministarstava dobija odgovor da "kontakt osobe predviđene Strategijom nisu izabrane" ili da im "nije dozvoljeno njihovo zapošljavanje".

"Ni ranije nije bilo bolje pod (Vojislavom) Koštunicom i (Mirkom) Cvetkovićem, čekali su samo da nas ukinu. Međutim stanje se nije ništa popravilo", zaključila je Jelisaveta Vasilić.

Dnevne novine Danas objavile su da je delegacija Evropske komisije koja proverava napredak Srbije u Poglavlju 23 – pravosuđe i ljudska prava zatražila od Srbije da odblokira rad nezavisnih tela koja se bore proti korupcije – Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije.

Vladi Srbije je "snažno preporučeno" da "uvažava i reaguje na izveštaje Saveta za borbu protiv korupcije", ali i da na predlog Saveta izabere veći broj članova tog antikorupcijoskog tela, odnosno da "kadrovski osposobi Savet", navodi taj list.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…