Viši sud odbio tužbu Emira Kusturice protiv urednika CINS-a

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

Beograd, 10. maj 2018. –  Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) ne mora da objavi odgovor reditelja Emira Kusturice na tekst "Sukob interesa: Emir Kusturica potpisivao ugovore sa svojom firmom”, presudio je Viši sud u Beogradu.

Kako prenosi CINS, sud je odbio tužbeni zahtev Kusturice protiv Dina Jahića, glavnog i odgovornog urednika CINS-a.

U presudi se navodi da je zahtev neosnovan, uz obavezu da Kusturica nadoknadi troškove parničnog postupka od 12.000 dinara. Presuda je prvostepena i na nju je moguće podneti žalbu.

Prema presudi, CINS ne mora da objavi odgovor Kusturice jer se pojedini njegovi delovi uopšte ne odnose na informacije objavljene u tekstu već "tužilac iznosi svoj stav i mišljenje“ o CINS-u, uređivačkoj politici ili načinu na koji se u tekstu iznose informacije. Po Zakonu o javnom informisanju i medijima, odgovor mora biti obavljen integralno – onako kako je poslat, bez ikakvih izostavljanja.

"Odgovorni urednik medija CINS, ovde tuženi Dino Jahić, nije mogao objaviti odgovor tužioca bez delova odgovora u kojima se iznosi mišljenje tužioca a ne tvrdnja o činjenicama, ili u kojima se odgovor ne odnosi na informaciju za koju se tvrdi da se odgovara…“, navedeno je u presudi Višeg suda.

Tekst na koji je Kusturica poslao odgovor bavio se postupkom koji je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv njega. U tom postupku Agencija je utvrdila da je ovaj reditelj i predsednik skupštine Parka prirode Mokra Gora, prekršio četiri člana Zakona o Agenciji: dva koja se odnose na sukob interesa, te po jedan o zabrani vršenja više javnih funkcija bez saglasnosti Agencije i o obavezi prenošenja upravljačkih prava u privatnoj firmi prilikom stupanja na funkciju.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…