Više od sto profesora i intelektualaca pozvalo da se prekine sa kampanjom protiv Danice Popović

Danica Popović,

Beograd, 27. oktobar 2019. – Više od stotinu profesora i intelektualaca potpisalo je otvoreno pismo javnosti Srbije zbog, kako navode, „nezapamćene kampanje protiv profesorke Ekonomskog fakulteta u Beogradu Danice Popović“, prenosi Nedeljnik.

U pismu se navodi da se Danica Popovićnebiranim rečima“ optužuje za dela koja „ili ne postoje ili nisu dokazana“, kao i da se stiče utisak da cilj nije da se otkrije istina, već da se profesorka unapred moralno diskvalifikuje.

Kao razlog za takvo postupanje potpisnici pisma navode to što se Danica Popović svojim principijelnim stavom da se ne prihvati odbrana problematične disertacije jednog moćnika, „zamerila vlastima“.

Pokušajem da se diskredituje ugledna naučna radnica i javna ličnost, poznata po svojoj principijelnosti, stvara se utisak da su navodno ‘svi isti’ i time se relativizuju krivična i neetična dela predstavnika vlasti“, piše u pismu.

U pismu se navodi i da brutalni napad na Danicu Popović treba da „zastraši ostale, manje poznate i priznate građane“, te da ih natera da „pognu glavu i zaćute“.

Potpisnici apeluju u pismu da se istog trena prestane sa tabloidnim vređanjem Danice Popović, a da se sve „eventualne optužbe“ protiv nje rešavaju u okvirima institucija, bez političkih i medijskih pritisaka.

Pismo su, između ostalih, potpisali redovni profesor Univerziteta u penziji Miodrag Zec, profesor Fakulteta dramskih umetonosti Janko Baljak, karikaturista Dušan Petričić, profesorka Dubravka Stojanović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…