Više od polovine građana i građanki Crne Gore smatra da partija zna za koga su glasali

Podgorica, 25. septembar 2016.(PR pres servis) – Više od polovine crnogorskih građana i građanki smatra da politička partija zna za koga su na izborima glasali, 34 odsto da to partije ne mogu znati, dok 12 odsto nema stav,  pokazalo je istraživanje Centra za minitoring i istraživanje CeMI.

Istraživanje je za potrebe CeMI-ja sprovela agencija Ipsos Strategic Marketing u martu/aprilu 2016. godine, na uzorku od 1001 ispitanika, a u okviru regionalnog naučno-istraživačkog projekta ''Balkanska komparativna studija izbora: Uticaj personalnog glasa na unutarpartijsku demokratiju''.

Među ispitanicima koji smatraju da partija zna za koga su glasali, najviše je onih koji su na prošlim izborima glasali za Socijalističku narodu partiju (SNP) čak 74 odsto.

Da partije imaju proverene evidencije svojih birača smatra 73 odsto ispitanih koji su pozitivno odgvorili na pitanje da li političke partije znaju za koga su glasali (54%),  dok je 10 odsto njih saopštilo partiji za koga je glasalo, 9 odsto je član te partije, a 11 odsto  ispitanika je dalo neki drugi odgovor.

Da političke partije imaju proverene evidencije svojih birača najviše misle na severu Crne Gore, čak 54 odsto.

76 odsto ispitanih niko tokom izbornog procesa nije kontaktirao da pita za koga će glasati,  dok  21 odsto njih je imalo to iskustvo, od čega 12 odsto – više puta do sada.

Od ispitanika koji su do sada više puta kontaktirani tokom izbornog procesa, najviše njih 31 odsto na sledećim izborima bi glasalo za DEMOS, 7 odsto za Demokratsku partiju socijalista (DPS),  21 odsto njih je na prošlim izborima glasalo za Demokratski front (DF), a 5 odsto njih je član neke političke partije.

80 odsto ukupne ispitane populacije do sada niko tokom izbornog dana nije kontaktirao da podseti da treba da izađu na glasanje ili pita da li ste već glasali, a 18 odsto je imalo ovo iskustvo od čega 9,2 odsto ispitanika više puta do sada.

Da postoje slučajevi kupovine glasova smatra 58 odsto ispitanika, a 42 odsto ispitanika na ovo pitanje je u toku istraživanja odgovorilo – Ne. 

Čak 78 odsto ispitanika koji su se u toku istraživanja izjasnili da su srpske nacionalnosti, smatra da postoje slučajevi kupovine glasova.

Među ispitanicima koji bi na sledećim izborima glasali za DPS, 62 odsto njih smatra da ne postoje slučajevi kupovine glasova, a 38 odsto da postoje.  Među ispitanicima koji  su na prošlim izborima glasali za DF, 91odsto smatra da postoje slučajevi kupovine glasova.

Od ukupne populacije koja smatra da političke partije kupuju glasove (58 posto) višestrukim odgovorima najviše njih, 79 odsto, misli  da to partije rade novcem, 59 odsto  obezbjeđivanjem zaposlenja za članove porodice, 57 odsto kupovinom lične karte, 45 odsto kroz pomoć u vidu robe i potrepština, 38 odsto dobijanjem subvencija, npr. manji računi za struju.

Među ispitanicima koji su odgovorili da političke partije novcem kupuju glasove, 42,2 odsto njih zna za konkretne slučajeve, a 54,8 odsto zna za konkretne slučajeve kupovine glasova obezbeđivanjem zaposlenja za članove porodice.

  

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…