Više od 70 odsto studenata u Srbiji strahuje od gubitka godine i odlaganja diplomiranja

Beogradski univerzitet

Beograd, 12. avgust 2020. – Više od 70 odsto studenata u Srbiji strahuje da će novonastala situacija u organizaciji nastave i ispitnih rokova zbog epidemije korona virusa negativno uticati na upis u sledeću godinu, dok svaki drugi student smatra da neće diplomirati na vreme.

To su podaci koje je sajt Najstudent.com dobio na uzorku od 1.955 akademaca.

Više od polovine je reklo da je „izgubilo osećaj za studiranje“, a najviše strahuju od kolapsa zdravstvenog i društvenog sistema.

Na pitanje šta je moglo da bude bolje organizovano, obuhvatili su sve segmente studiranja„, navodi se na sajtu Najstudent.com.

Studenti navode i da im je bilo neophodno više vremena za učenje gradiva zbog nedostatka predavanja i vežbi, dve petine je navelo da im nedostaje kontakt sa kolegama, dok je svega 21 odsto njih zbog ove situacije imalo više vremena za učenje.

Preko 90 odsto studenata istaklo je da su profesori bili dostupni putem mejla, grupnih ili individualnih konsultacija, dok je svega osam odsto studenata reklo da im profesori nisu bili na raspolaganju ni na koji način.

Kada je u pitanju obim gradiva za učenje, svaki treći ispitanik je naveo da su profesori smanjivali gradivo neophodno za ispite, svaki četvrti student imao je mogućnost parcijalnog polaganja ispita, dok je dve petine studenata reklo da nisu imali nikakve olakšice.

Što se tiče informisanosti oko ispitnih rokova, 75 odsto studenata nam je reklo da je imalo na vreme sve neophodne informacije. Na pitanje o organizaciji praktične nastave i vežbi, većina fakulteta je uspela da ih održi onlajn na pojedinim predmetima, dok je 35 odsto studenata reklo da za ovo vreme praktične nastave nije bilo„, navode na sajtu Najstudent.com.

Studenti su naveli da je onlajn studiranje potrebno bolje organizovati, a dosadašnji rad fakulteta u nepredviđenim okolnostima zbog epidemije korona virusa, kao i organizaciju onlajn predavanja i kolokvijuma vrednovali su prosečnom ocenom tri.

Prema oceni studenata potrebno je bolje organizovanje ispitnih rokova, potom pravovremeno informisanje u vezi sa nastavom i ispitima, predavanja i konsultacija, organizacija vežbi i praktične nastave, ali i kolokvijuma, dok je tek svaki 11. ispitanik rekao da je sve bilo dobro organizovano.

Ono šta jasno možemo da zaključimo na osnovu ovog istraživanja, jeste da je situacija sa pandemijom Korona virusa negativno uticala kako na same studente i njihov lični osećaj, tako i na celokupno studiranje. Takođe, fakulteti bi trebalo da uzmu u obzir sve predloge i savete studenata kako bi poboljšali organizaciju i sprovođenje onlajn studiranja„, navode da sajtu Najstudent.com.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…