Više od 2.300 zahteva za online upis dece u predškolske ustanove

Više od 2.300 zahteva za online upis dece u predškolske ustanove na teritoriji Grada Beograda prispelo je na Nacionalni portal eUprava, za samo 24 sata od kako je ova usluga puštena u rad. Složeni sistem prijave koji ukršta podatke iz nekoliko različitih baza državnih institucija i pored velikog broja prijava, funkcioniše bez problema.

Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu izrazio je zadovoljstvo što je na ovaj način olakšano ostvarivanje prava naših građana i naglasio da je ovo jedan u nizu aktivnosti koje će dovesti do moderne, profesionalne, odgovorne uprave orijentisane ka građanima. 

On je podvukao da ova usluga omogućava elektronsku prijavu, ali ne i rešavanje daljih koraka koji podrazumevaju zasedanje komisije koju ima svaka predškolska ustanova i koja odlučuje o tome koje dete će biti upisano u vrtić. Stojanović je apelovao na građane da pri prijavljivanju pažljivo popune sva polja, a posebno polje za matične brojeve, jer su se tu dešavale najčešće greške uočene u ova dva dana. 

„Iako njih nije mnogo, poželjno je da pre same prijave roditelji još jednom provere podatke i uvere se da nisu napravili grešku“, rekao je Stojanović i dodao da je tokom jučerašnjeg i današnjeg dana Direkciju kontaktiralo i nekoliko roditelja koji su prilikom online upisa otkrili da ih poslodavac nije prijavio na Biro.

Podsetimo, zahvaljujući Online upisu dece u vrtiće, građani Beograda od juče, umesto u redovima i pred šalterima, svoju decu mogu da upišu u predškosle ustanove i putem interneta, odnosno portala eUprava (www.euprava.gov.rs). Dokumenta koja su do sada bila potrebna za prijavu zamenio jedan obrazac, a ceo proces je u potpunosti besplatan i odvija se u dva jednostavna koraka – popunjavanje i slanje prijave.

Ova usluga rezultat je zajedničkog rada Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Direkcije za elektronsku upravu, Grada Beograda, Ministarstva privrede – Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO), kao i Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja – PIO Fonda.

Obrazac za upis deteta u predškolsku ustanovu na teritoriji Beograda moći će da se preda i lično u predškolskoj ustanovi, ali bez potrebe da se uz njega prilažu druga dokumenta. Dalji tok prijave teći će uobičajenim putem.

Izvor: Direkcija za elektronsku upravu

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…