1. Početna
  2. Društvo
  3. Više novinara stradalo u miru nego u ratu

Više novinara stradalo u miru nego u ratu

Reporteri bez granica

Više od 60 novinara ubijeno je 2015. godine u svetu dok su izveštavali, upozoravaju organizacije Reporteri bez granica i Komitet za zaštitu novinara ističući da je dve trećine novinara ubijeno u zemljama u kojima nema ratnih sukoba. Podaci pokazuju i da su tokom 2015. oteta 54 novinara a više od 150 ih je uhapšeno. Najviše novinara ubijeno je u Siriji i Iraku a na trećem mestu je Francuska.

Organizacija Reporteri bez granica (RSF) saopštila je 29. decembra da je 2015. ubijeno najmanje 67 novinara dok su izveštavali, ili zbog posla koji su radili.

Ukupno je u 2015. ubijeno 110 novinara, a 43 novinara su stradala u još nerazjašnjenim okolnostima i iz neutvrđenih razloga, navodi se u godišnjem izveštaju te organizacije.

Kako je navela ta organizacija, još 27 građana-reportera i sedam medijskih radnika ubijeno je 2015.

"Ta uznemirujuća situacija velikim delom se može pripisati namernom nasilju protiv novinara i pokazuje neuspeh do sada preduzetih inicijativa da se zaštite medijski radnici", saopštio je RSF.

Među evropskim zemljama, najveći broj novinara je ubijen u Francuskoj koja je treća na listi RSF, posle Sirije i Iraka.

Ubistvom novinara francuskog satiričnog lista Šarli ebdo, preokrenut je prošlogodišnji trend da je najveći broj ubijenih novinara stradao u ratnim zonama. Ove godine dve trećine novinara je ubijeno u zemljama u kojima nema ratnih sukoba.

Po devet novinara, za koje je potvrđeno da su ubijeni na radnom zadatku ili zbog svog izveštavanja, stradalo je u Iraku i Siriji, osam je ubijeno u Francuskoj, po šest u Jemenu i Južnom Sudanu.

Pet novinara je ubijeno u Indiji, a po tri u Meksiku i Filipinima, navodi se u izveštaju RSF.

Među zločinima protiv novinara koji su obeležili 2015. godinu, RSF je izdvojio napad na Šarli ebdo, ubistvo japanskog novinara Kenjija Gotoa, čiji je snimak objavila Islamska država, i ubistvo četiri blogera u Bangladešu.

U izveštaju se dodaje da je tokom 2015. oteto 54 novinara, od kojih gotovo polovina u Siriji, a da su 153 novinara uhapšena, najviše u Kini i Egiptu.

Generalni sekretar RSF Kristof Delor izjavio je da je od suštinske važnosti napraviti poseban mehanizam za primenu međunarodnog prava o zaštiti novinara.

"Broj ubijenih novinara ove godine zahteva reakciju koja odgovara hitnosti. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN za bezbednost novinara mora da bude imenovan bez odlaganja", rekao je Delor.

Na ozbiljnost problema ukazao je i generalni sekretar UN Ban Kimun koji je u godišnjem izveštaju o bezbednosti novinara i nekažnjivosti objavljenom početkom avgusta istakao da je "veoma zabrinut" jer se nije uspelo sa pokušajima da se smanje učestalost i obim nasilja sa kojim se novinari suočavaju, kao i zbog "gotovo aposlutne nekažnjivosti takvih zločina".

Od 2005 godine, prema podacima RSF, ubijeno je 787 novinara.

Istovremeno Komitet za zaštitu novinara navodi da je tokom 2015. širom sveta ubijeno 69 novinara na radnom zadatku, od kojih su 28 bili žrtve islamističkih terorističkih organizacija, uključujući Al Kaidu i Islamsku državu, saopštio je 29. decembra Komitet.

Izvršni direktor komiteta Džoel Simon izjavio je da su najvećem riziku izloženi reporteri koji izveštavaju iz Sirije i drugih područja na kojima deluju islamski ekstremisti.

Komitet za zaštitu novinara ukazuje i da je veoma teško istraživati smrt novinara u ratnim područjima, kao što su Libija, Jemen i Irak.

Dok su neki novinari stradali dok su izveštavali iz ratnih zona, novinari u nekoliko zemalja ubijeni su posle izveštavanja o osetljivim pitanjima.

Najmanje 28 novinara je primilo pretnje smrću pre nego što su ubijeni, navodi se u izveštaju Komiteta.

Izvor: Beta

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…