Više članica EU traži mere protiv Srbije ako se utvrdi povezanost sa napadima u Banjskoj

Foto: europe.eu

Brisel – Mnoge zemlje članice Evropske unije (EU) traže uvođenje mera protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima u Banjskoj, na Kosovu.

To su naveli diplomatski izvori Radija Slobodna Evropa (RSE), bez preciziranja o kojem broju država se radi.

Na sastanku Komiteta za politiku i bezbednost, koji čine ambasadori država članica EU, se raspravljalo o novonastaloj situaciji na Kosovu nakon napada naoružanih i maskiranih osoba na kosovsku policiju u selu Banjska, opština Zvečan.

Prema diplomatskim izvorima RSE, na tom sastanku su mnoge zemlje iznele stav da treba preduzeti mere protiv Srbije ukoliko se dokaže njena povezanost sa napadima ili uloga u slanju oružja pronađenog tokom policijske akcije na teritoriji Kosova.

Ono što se desilo u nedelju na severu Kosova, količina oružja koja je pronađena i informacije koje nam stalno stižu sa lica mesta, menjaju igru“, rekao je izvor iz EU.

Sastanku je prisustvao i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak kao i predstavnici evropske misije za vladavinu prava na Kosovu, Euleks.

Zemlje članice su, na ovom sastanku, osudile napad na kosovsku policiju i zatražile da se nastavi istraga o tome šta se tačno desilo u Banjskoj i da se otkriju sve činjenice.

Izvori RSE, upućeni u sastanak su spomenuli da su ambasadori nekih država članica zahtevali da EU ima „balans“ u pristupu Kosovu i Srbiji.

EU je sredinom juna uvela kaznene mere Kosovu zbog nepoštovanja briselskih zahteva koji se odnose na konkretne korake koji bi vodili ka deeskalaciji na severu.

Do eskalacije je krajem maja došlo nakon što su gradonačelnici četiri opštine na severu ušli u opštinske objekte, što je izazvalo protest većinskog lokalnog srpskog stanovništva koji su bojkotovali izbore.

Protesti su 29. maja prerasli u nasilje kada je došlo do ranjavanja više desetina NATO vojnika koji deluju na Kosovu.

Zahtev o uravnoteženom pristupu je bio prisutan na raznim sastancima na nivou EU i pre napada u Banjskoj.

Naime, neki diplomatski izvori RSE su i ranije upozoravali da je „više od polovine“ država članica zahtevalo od EU posrednika da se ne može samo Kosovo smatrati odgovornim za eskalaciju situacije na severu, iako ista grupa, kako je rečeno za RSE, ni u kom slučaju ne opravdava ponašanje Kosova u tenzijama koje su narasle od maja ove godine.

Inače, izvori su potvrdili da je tokom diskusije na sastanku izražena puna podrška izaslaniku za dijalog Lajčaku sa zahtevom da se nastavi proces dijaloga i implementacije dogovora.

Miroslav Lajčak namerava da u narednim danima poseti Prištinu, sada se radi na modalitetima posete.

Kako se saznaje, on neće sam posetiti Prištinu već će sa njim najverovatnije biti i delegacija predstavnika iz ključnih EU država koje su uključene u proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…