1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropa
  4. Više članica EU ratifikovalo Sporazum o trgovini oružjem

Više članica EU ratifikovalo Sporazum o trgovini oružjem

metak

Više članica EU, uključujući Sloveniju i Hrvatsku, 2. aprila je dostavilo instrumente o ratifikaciji Sporazuma o trgovini oružjem (ATT) koji treba da uredi trgovinu konvencionalnim oružjem u svetu.

Da bi stupio na snagu potrebno je da ga ratifikuje još 19 zemalja potpisnica. Zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, potpisale su ATT, a Makedonija i Albanija su ga i ratifikovale. Prema podacima koji su krajem marta izneti na skupu o malom i lakom naoružanju u regionu, održanom u Beogradu, u Srbiji se više od 150 firmi bavi izvozom oružja, a u 2011. prihod od izvoza oružja iznosio je 125 miliona evra. Tada je ocenjeno da je izvoz oružja važan deo privreda zemalja Zapadnog Balkana.

Na ceremoniji u sedišu UN u Njujorku instrumente o ratifikaciji je 2. aprila, na prvu godišnjicu usvajanja Sporazuma o trgovini oružjem u UN, podnelo 18 zemalja – Salvador i 17 članica EU – Nemačka, Bugarska, Hrvatska, Danska, Španija, Estonija, Finska, Francuska, Mađarska, Irska, Italija, Letonija, Malta, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Velika Britanija.

Time se broj zemalja koje su ratifikovale ugovor povećao na 31 od 118 potpisnica sporazuma koji je Generalna skupština UN velikom većinom usvojila 2. aprila 2013. nakon sedam godina pregovora. Da bi ATT stupio na snagu mora da ga ratifikuje najmanje 50 zemalja.

"Sa ovim ritmom potpisivanja i ratifikacije ATT bi mogao da stupi na snagu u drugoj polovini ove godine", rekla je zamenica visokog predstavnika UN za razoružanje Virdžinija Gamba (Virginia).

Detaljnije o ratifikaciji Sporazuma o trgovini oružjem možete pročitati na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…