Viša energetska efikasnost bez obzira na proces integracija Srbije

U četvrtak 23. juna Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji je sa Asocijajcijom za održivi razvoj organizovao je panel diskusiju pod nazivom „Obnovljivi izvori energije za energetski efikasniju budućnost“.

Panel diskusiju su pozdravnim govorima otvorili prof. dr Miroslav Kopečni, a zatim se ispred Foruma mladih prisutnima obratila i Ivana Markulić. Diskusiju je moderirala Emilija Milenković, članica Foruma mladih.

Prvi panel nosio je naziv: Obnovljivi izvori energije – Stanje u Srbiji u perspektivi članstva u EU. Učesnici prvog panela Maja Turković, Aleksandar Macura, Slobodan Cvetković i Gligo Vuković su se potrudili da mladima približe prednosti korišćenja obnovljivih izvora energije kroz ekološke, pravne i ekonomske aspekte. Prvi od panelista je govorio Gligo Vuković, projektni menadžer za energetiku i transport u Delegaciji Evropske unije u Republici Srbiji. On je naglasio da se energetska efikasnost treba svakako podići na viši nivo, bez obzira na proces integracija u Evropsku uniju pošto je to pitanje koje svakako treba da nas zanima. Takođe, skrenuo je pažnju da su u zemljama Evropske unije biogorivo i biogas osnovni resursi u obnovljivim izvorima energije.

Slobodan Cvetković, rukovodilac Grupe za održivo korišćenje prirodnih resursa, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, skrenuo je pažnju da u Srbiji godišnje nastane 5.5 miliona tona pepela i apostrofirao da je to veliki ekološki problem na čijem rešavanju trebaju zajedno raditi država, privrednici i građani.

Maja Turković, osnivačica Asocijacije za održivi razvoj, podelila je sa učesnicima svoje isksutvo iz privrede. Ona je ovim putem napomenula da ako je država već donela feed in tarife, da time dala znak investitorima da ulažu u sektor obnovljivih izvora energije. Samim tim je i naglasila da uvođenje „kvota“ za svaki od vidova obnovljivih izvora energije predstavlja donekle i dovođenje investitora u zabludu.

Aleksandar Macura, konsultant u oblasti energetike, nadovezao se na priču o korišćenju neobnovljivih izvora energije u Srbiji i objasnio da je ovakva energetska slika Srbije posledica naftne krize nastale ’70 – ih godina. Macura je dodao i da je ovakva politika bila u potpunosti opravdana za to vreme i ekonomsko – političku situaciju u tom periodu, što se ne može reći za trenutnu situaciju.

Na drugom panelu „Zelena ekonomija, mladi i obnovljivi izvori energije“ učesnici su imali priliku da od Žakline Živković, Damjana Bogunovića, Adama Santovca i Marka Vujića čuju kako je to baviti se temom zelene okonomije u različitim oblastima – novinarstvu, akademskom radu, aktivizmu i rukovođenju projektima. Prvi se učesnicima obratio Marko Vujić, asistent na Fakultetu političkih nauka na master studijama Ekološka politika. Naglasio je da je neophodno razvijati ekološku svest i kulturu kroz obrazovanje. Vujić je pozdravio održavanje skupova kao što je ova panel diskusija, ali je dodao da je potrebna transformacija i formalnog obrazovanja i veće uključivanje ekoloških tema u obrazovne ustanove.

Adam Santovac, novinar N1 televizije, naglasio je da u Srbiji ni u jednoj sferi ne postoji razvijena ekološka svest, stoga bolja situacija ne može biti ni u medijima. Kao jedan od retkih novinara koji se na domaćoj sceni bavi ekološkim pitanjima i problemima, Santovac navodi da „moramo istrajati u rešavanju ekoloških problema“.

Žaklina Živković, eko-feministkinja i aktivistkinja dala je drugačije viđenje o ekološkim problemima. Ona je navela da ne smatra da je u Srbiji niska svest o ekologiji kod ljudi, nego smatra da sistem ne dozvoljava da zajedno rešavamo pomenute probleme. Takođe, kao problem vidi činjenicu što se svega 0.14% BDP – a izdvaja za ekologiju.

Damjan Bogunović iz Hajnrih Bel fondacije naveo je da građani nisu dovoljno informisani o ekološkim problemima. Interesantna je činjenica koju je naveo Bogunović, a govori da su relevenatne organizacije više puta bezuspešno pokušale da organizuju konferenciju za medije sa ciljem predstavljanja građanima podatke o tome kolika je štetnost paljenja uglja po zdravlje stanovništva.

Na kraj, publika je zanimljivim pitanjama razvila kvalitetnu debatu sa panelistima, čime se samo dodatno potvrđuje da se ova tema i te kako tiče mladih!

Izvor: Forum mladih Evropskog pokreta u Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…