Virtus 2015: Delta holding dobitnik glavne nagrade

Na svečanoj ceremoniji u Beogradskoj filharmoniji proglašeni su dobitnici nagrada VIRTUS za filantropiju za akcije i programe koji su sprovedeni tokom 2015. godine. Nagrade su uručili: Njegova ekselencija Majkl Kirbi, ambasador SAD u Republici Srbiji, njegova ekselencija Filip Pinington, ambasador Kanade u Republici Srbiji, gospodin Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, Radojka Nikolić, predsednica VIRTUS žirija i Biljana Dakić Đorđević, izvršna direktorka Trag fondacije. Nagrade su dodeljene u 5 glavnih kategorija, a dodeljena su i 2 specijalna priznanja.

I Glavna nagrada za doprinos na nacionalnom nivou 

Delta Holding d.o.o. Beograd, za program “Zasad za budućnost“ koji pruža finansijsku i stručnu podršku socijalnim preduzećima u oblasti poljoprivrede kao i mogućnosti plasmana robe kroz Delta Agrar i prodavnice Yuhor. 

II Nagrada za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje 

JTI International a.d. Senta za donacije u novcu, opremi i volonterskom radu zaposlenih. Svojim donacijama, JTI je pomogao Savez invalida rada, Narodnu kuhinju u Senti, Dnevni klub za stare na Novom Beogradu i Beogradsku filharmoniju.  

III Nagrada za malo i srednje preduzeće

Nordeus d.o.o. iz Beograda, za podršku kampanjama “Bitka za porodilišta” i “Bitka za škole” kao i za podršku Svratištu za decu i Prihvatilištu za decu. Nordeus svoju podršku daje kroz novčane donacije i donacije opreme i usluga, a značajno je i volontiranje njihovih zaposlenih koji besplatno edukuju učenike i studente u svojoj zajednici. 

IV Dugoročna partnerstva između poslovnog i neprofitnog sektora

GlaxoSmithKline LTD za njihovo desetogodišnje partnerstvo s BELhospisom koje je krunisano programom PULS! koji se sprovodi već 2 godine. U okviru ovog programa, GSK omogućava svojim zaposlenima da u periodu od 6 meseci volontiraju u BELhospicu. Jedan od najbitnijih rezultata PULSa je izrada strateškog plana za pokretanje kapitalne fandrejzing kampanje za izgradnju prvog stacionarnog hospisa u Srbiji kao i strategije za implementaciju palijativnog zbrinjavanja u gradovima širom Srbije putem satelit programa sličnih konceptu BELhospice centra.

V Nagrada za individualni doprinos filantropiji

Milomir Glavčić, penzioner iz Kanade, za mnogobrojne donacije upućene institucijama i građanima u Srbiji. Milomir je u protekloj godini Opštoj bolnici Studenica uputio donaciju za nabavku magnetne rezonance, a Domu zdravlja u Raškoj donirao je novac za nabavku modernog ambulantnog vozila, EKG-a i defibrilatora. U protekloj godini donirao je novac za most preko Ibra u Kraljevu i za izgradnju Doma kulture s vrtićem u Jošaničkoj banji. Lokalnoj školi donirao je novac za nagrade za tri najbolja đaka iz svakog odeljenja, a svake godine stanovnicima svog sela šalje novčanu pomoć. Iako u svoj rodnom kraju nije bio već šest decenija, procenjuje se da je Milomir do sada ukupno donirao preko 6.000.000 evra za različite inicijative. O svom dobročinstvu kaže “Zadovoljan sam što moje malo nekome znači mnogo. Ako sam nekome umanjio nevolje i olakšao život pa se tamo daleko, u mojoj Srbiji, neko toj mojoj pomoći raduje, ja sam srećan.”  

VI Specijalna nagrada za lični doprinos u pružanju pomoći izbeglicama

Gordan Paunović za nesebičnu podršku pruženu izbeglicama u tranzitu kroz Srbiju. Gordan je u ovom periodu obezbedio preko 1.200.000 dinara finansijske podrške, velike količine odeće, obuće, igračaka za decu, hrane i higijenskih sredstava. Svoja iskustva je neumorno delio na Fejsbuku, motivišući time više stotina građana da se uključe u akcije za pomoć izbeglicama. Organizovao je brojne akcije kao što su Doručak sa izbeglicama i Fudbal u parku, ali i inicijative za otvaranje InfoParka. InfoParkovi danas postoje u Beogradu, Dimitrovgradu i Preševu i svakodnevno rade s više hiljada izbeglica. Priče o Gordanovom aktivizmu i posvećenosti obišle su ceo svet.  

VII Specijalna nagrada za malo preduzeće

Giros Plus d.o.o. iz Beograda, za inicijativu “Utorak je dan za Giros!”. Ovo preduzeće je već dve godine član Kruga donatora Svratišta za decu i u kontinuitetu donira svoje proizvode deci koja žive ili rade na ulici.

Deveti konkurs za nagradu VIRTUS sprovela je Trag fondacija uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u direktnom partnerstvu sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID). Konkurs je bio otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince.

VIRTUS nagrada, ustanovljena 2007. godine, prva je i najznačajnija nagrada za filantropiju u Srbiji koja promoviše društveno odgovorno poslovanje kao sastavni deo održivog razvoja kompanija, ali i individualni doprinos filantropiji.

 Izvor: Trag Fondacija

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…