Video samit o Kosovu sa Makronom i Merkel 10. jula

Emanuel Makron i Angela Merkel

Pariz, 06. jul 2020. – Video samit o odnosima Srbije i Kosova biće održan 10. jula, pod pokroviteljstvom Francuske, Nemačke i Evropske unije, da „ponovo pokrene  dijalog“ dve strane, saopštilo je Predsedništvo Francuske.

Dva dana posle tog samita, zakazan je nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu uz posredovanje EU.

Samit treba da omogući EUda olakša rešenje njihovih razlika„, navela je Jelisejska palata.

Na samitu treba da učestvuju predsednik Francuske Emanuel Makron, nemačka kancelarka Angela Merkel, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Kosova Avdulah Hoti, visoki predstavnik EU za spoljne poslove Žozep Borel i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Samit se održava ubrzo posle objavljivanje predloga optužnice Tužilaštva u Hagu protiv predsednika Kosova Hašima Tačija za ratne zločine za vreme sukoba sa Srbijom od 1998-1999.

Posle objavljivanja tog predloga optužnice, odložen je samit Srbije i Kosova predviđen za 27. jun u Beloj kući, uz posredovanje SAD.

Kako saopštava Jelisejska palata, samit u petak, organizovan na inicijativu predsednika Makrona, sledi samit održan u Berlinu u aprilu 2019, kada su Srbija i Kosovo prihvatile, pod pokroviteljstvom Francuske i Nemačke, da nastave pregovore.

Tada su dve strane predvidele da se sastanu nekoliko meseci kasnije u Parizu, ali dijalog je ponovo bio blokiran , prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…