Vestager: Štitimo jedinstveno EU tržište jer nam je zaista potrebno za oporavak

Margrethe Vestager

Brisel, 18. maj 2020. – Na Nemačku odlazi više od polovine hitne državne pomoći odobrene od strane Evropske komisije u uslovima borbe protiv epidemije korona virusa i zato rastu bojazni da će zemlje sa „najdubljim džepom“ možda steći nepoštenu prednost na jedinstvenom tržištu EU.

Evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager izrazila je bojazni zbog „velikih razlika“ u visini državne pomoći zbog epidemije među članicama upozoravajući da to može da „izobliči“ jedinstveno tržište.

Obezbeđenje konkurencije na jedinstvenom tržištu sa oko 450 miliona ljudi glavni je princip EU i dugo je bio ključni uslov za otvaranje prema stranim „igračima“, od Kine do, od nedavno, Britanije posle Bregzita.

Međutim, sredinom marta Komisija je morala da suspenduje inače stroge restrikcije u domenu državne pomoći i dozvoli članicama da „upumpavaju keš“ u ekonomije i kompanije ugrožene zbog pandemije. Do sada su odobrene nacionalne šeme čija je ukupna vrednost veća od 1,9 hiljada milijardi evra.

Ipak, u tome nema ravnopravnosti jer su bogatije ili manje zadužene zemlje imala više prostora da usmere sredstva.

Tako Nemačka, koja daje oko četvrtinu BDP EU, učestvuje u ukupnoj vrednosti do sada odobrene hitne državne pomoći sa 52%, pokazuju podaci EK.

Drugo mesto dele Francuska i Italija sa udelom od po 17%.

Komisija planira da zadrži ovaj pristup državnoj pomoći najmanje do kraja 2020.

Jasan je rizik od raspada… unutrašnjeg tržišta EU„, rekao je jedan visoki zvaničnik španske vlade. „Nemaju sve zemlje unutrašnjeg tržišta pristup takvoj likvidnosti. Nemačka ima ‘dublje džepove’ i može to da podnese„, dodao je on, preneo je Rojters.

Nemačka je dala zajam uz podršku vlade od tri milijarde evra sportskom maloprodavcu Adidasu, zajam od 1,8 milijardi tur-operatoru TUI i pregovara sa Luftanzom o spasilačkom paketu od devet milijardi, pored ostalog.

Državna pomoć koju neke evropske zemlje razmatraju za avio-prevoznike preti da uruši konkurenciju i nekima donese koristi kada sektor ponovo počne da radi“, rekao je Karlo Amati iz italijanskog sindikata kabinskog osoblja ANPAV. Kako je dodao, udeli na tržištu koji su postojali pre COVID-19 „treba da se brane“.

Najavljujući plan za ukidanje 3.000 radnih mesta pre neki dan, direktor Rajanera Majkl O’Liri rekao je da će se obratiti evropskim sudovima zbog, kako je naveo, više od 30 milijardi evra državne pomoći rivalima te irske niskobudžetne kompanije.

U intervjuu za Zidojče cajtung Vestager je rekla da različiti nivoi državne pomoći node opasnost od narušavanja predstavljaju konkurencije i sporog ekonomskog oporavka od posledica pandemije.

A to se već dešava u izvesnoj meri„, upozorila je Vestager.

Ranije je evropska komesarka za konkurenciju r rekla je nedavno da je suspenzija uobičajenih pravila državne pomoći sada „potpuno legitimna“ kako bi se spasla radna mesta i biznisi a da poremećaji u konkurenciji treba da se drže  na minimumu.

Postoje razlike oko toga koliko članice mogu da potroše, zavisno od fiskalne situacije“, rekla je ona u video debati. „Međutim… mi štitimo jedinstveno tržište jer nam je zaista potrebno za oporavak„, dodala je Vestager.

Čak i u ‘normalnim’ danima, kada su na snazi stroga pravila o državnoj pomoći, neke članice imaju više fiskalnog prostora da deluju po pravilima i pomognu nego neke druge„, rekla je Vestager u Odboru za unutrašnje tržište (IMCO) Evropskog parlamenta.

Potpredsednica EK međutim tvrdi da je „za sve nas važno“ da Nemačka obezbedi likvidnost nacionalnim kompanijama jer će tako „raditi kao lokomotiva“ Evrope.

Jedan EU zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman bio je mnogo neposredniji i rekao: „Ako pogledate šta rade posebno Nemačka, ali i neki drugi, od ravnopravnih uslova ili integriteta jedinstvenog tržišta ne ostaje ništa„.

Tome u prilog govore zahtevi članica sa juga bloka za zajedničkim finansijama EU za podsticanje oporavka.

Oni, s druge strane, strahuju da će ne samo više trpeti u zdravstvenoj krizi, nego i da će im biti potrebno više vremena da svoje ekonomije vrate na pravi put.

Pošto preliminarni podaci ukazuju na pad ekonomskih aktivnosti u zoni evra od 3,8% u prvom kvartalu, EU razmatra zaduživanje od strane Komisije kako bi se prikupilo više sredstava za pomoć članicama da u 2021-22. pokrenu rast.

Španija je pred nedavne razgovore lidera EU poručila da je, „dok je veća fleksibilnost nacionalnih odgovora (na krizu) neophodna i dobrodošla, od ključnog značaja da se izbegne da to vodi još većoj nejednakosti u EU„, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…