Venecijanska komisija pozitivno ocenila nacrte zakona o javnom tužilaštvu i Visokom savetu tužilaštva

Venecijanska komisija

Beograd – Venecijanska komisija je na 133. plenarnoj sednici usvojila pozitivno mišljenje na dostavljenje nacrte Zakona o javnom tužilaštvu i Zakona o Visokom savetu tužilaštva, saopštilo je Ministarstvo pravde.

Ocena izvestilaca je da će Ustavni amandmani i prateći zakonski set doprineti izuzetnom stepenu unapređenju pravosuđa u Srbiji.

Ovakav rezultat i već drugo pozitivno mišljenje za Srbiju rezultat je konstruktivnog dijaloga koje je Ministarstvo pravde vodilo sa Venecijanskom komisijom i pre i posle izdavanja draft mišljenja.

Primer Srbije u ovom procesu prepoznat je po posebnoj efikasnosti u korespodenciji sa Venecijanskom komisiji, što su izvestioci posebno i naglasili, a obrazloženje predloženih rešenja koje je Ministarstvo podrobno sačinilo, posledično se reflektovalo na pozitivno mišljenje.

Ministarstvo pravde nastavlja svoju agendu i već sledeće nedelje počinje održavanje okruglih stolova u okviru javne rasprave koja će trajati do 15. januara.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…