Veliki značaj institucija EU za ekonomiju Brisela

Evropska komisija

Institucije Evropske unije i druge međunarodne organizacije u Briselu direktno ili indirektno doprinose sa 121.000 radnih mesta i oko pet milijardi evra godišnje ekonomiji tog grada. U Briselu direktno u institucijama EU i drugim međunarodnim organizacijama, poput NATO, radi 81.000 službenika, pokazao je izveštaj "Evropa u Briselu – podaci 2016". Od tog broja, 40.000 ljudi, uključujući pripravnike i stažiste, radi baš u EU institucijama i agencijama.

Istovremeno je još 40.000 radnih mesta u Briselu otvoreno indirektno, s obzirom na prisustvo međunarodnih organizacija, u lobiranju, novinarstvu, regionalnim predstavništvima i različitim uslugama, poput organizacije događaja, hotelijerstva i keteringa.

Zahvaljujući tome, ti poslovi obezbeđuju 16,7% zaposlenosti u Briselu i donose lokalnoj ekonomiji oko pet milijardi evra dodate vrednosti godišnje, pokazao je izveštaj zvanične turističke agencije regiona Brisel-prestonica Vizit.Brisel (visit.brussels).

Novi podaci ukazuju na rast, s obzirom da je po onim objavljenim 2013. godine 13-14% radnih mesta u Briselu direktno ili indirektno dolazilo iz prisustva međunarodnih institucija, istakao je menadžer za Evropu agencije Vizit.Brisel Patrik Strulens (Patrick Struelens).

"Izveštaj potvrđuje uticaj koji oko 60 evropskih, međunarodnih i međuvladinih institucija ima u regionu (Brisela) i ekonomsku snagu koju predstavljaju", navodi se u saopštenju regiona Brisel-prestonica.

Podaci pokazuju da je u Briselu sedište 20 EU organizacija i 42 međuvladine organizacije. Tu je i 300 regionalnih i lokalnih predstavništva.

Navodi se i da je u registru lobista EU registrovano najmanje 20.000 lobista koji predstavljaju 8.686 organizacija, poput trgovinskih udruženja, NVO, konsultanata. U Briselu kancelarije ima 28% tih organizacija sa budžetom od minimalno 160 miliona evra godišnje za svoje lobiranje.

U regionu Brisel-prestonica radi i 979 stranih novinara i 5.400 diplomata. Tu je i 29 internacionalnih škola sa 22.772 đaka.

Strulens je za EurActiv.com rekao da je procena od 20.000 lobista u Briselu bazirana na broju iz registra transparentnosti EU institucija ali da je njihov broj, uključujući neregistrovane, verovatno za oko 20-25% veći, što znači da ih ima između 24.000 i 25.000.

Istovremeno Brisel ima "najveći broj diplomata u svetu" i tvrdi da ima "treći po veličini BDP po stanovniku u Evropi", uprkos raširenom mišljenju među državljanim drugih zemalja koji tu rade da je grad prljav i nebezbedan.

Strulens je odbacio kritike da zvaničnici EU u Briselu malo doprinose lokalnoj ekonomiji ukazujući na visoku potrošnju te zajednice. Takođe je odbacio tvrdnje da je zajednica ekspatrijata u Briselu sa visokom kupovnom moći kriva za rast cena nekretnina.

"Statistike ne pokazuju da je to tačno. Cene nekretnina porasle su u većini evropskih prestonica i Brisel nije izuzetak", kazao je Strulens.

Neki podaci iz izveštaja ipak su u najmanju ruku sumnjivi. Tako se npr. navodi da je Brisel "najveći kongresni grad u Evropi" i drugi u svetu. Međutim, rekao je za EurActiv jedan belgijski izvor, pojam kongres shvaćen je u istraživanju veoma široko tako da uključuje i manje sastanke koje održavaju NVO i trgovinska udruženja.

Izvor: euractiv.com 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…