Veliki trgovinski lanci na udaru novog poreza u Poljskoj

Poljska vlada je usvojila 14. juna predlog zakona koji predviđa uvođenje novog poreza u trgovini na malo, nazvanog i "porez za supermarkete".

Porez bi trebalo da plaćaju preduzeća koja ostvaruju prihod veći od 17 miliona zlota ili 3,8 miliona evra, a poreska stopa će rasti sa prihodom. Vlada smatra da će time malim poljskim trgovcima omogućiti jednake šanse u nadmetanju sa velikim stranim trgovinskim lancima koji pak smatraju ovaj korak "diskriminatorskim i ksenofobičnim".

Porez "garantuje malim poljskim trgovcima jednaka prava i mogućnosti u odnosu na velike igrače", rekla je novinarima poljska premijerka Beata Šidlo.

Novi porez na prihod po stopi od 0,8% plaćaće preduzeća čiji mesečni prihod iznosi između 17 miliona i 170 miliona zlota, odnosnoi od 3,8 miliona do 38,3 miliona evra. Viši prihodi od gornje sume biće oporezivani sa 1,4%, navodi se u saopštenju poljske vlade. Prihodi niži od 17 miliona zlota neće biti oprezovani.

Predlog propisa izazvao je kontroverzne i negodovanje u sektoru maloprodaje u Poljskoj. Vlasti su, suočene sa pritiskom, izuzele od novog poreza prodaju na internetu, trgovinu ugljem, gasom i dizelom za grejanje, kao i lekovima i nekim namirnicama.

Taj ustupak ima i svoju cenu. Vlada je prvobitno predvidela, ako porez počne da se primenjuje od 1. avgusta, dodatne dve milijardi zlota u budžetu za 2016. koji sada raspolaže sa 630,2 miliona zlota.

Predlog zakona o porezu treba da usvoje parlament i da ga potpiše predsednik.

Time će biti ispunjeno obećanje koje je vladajuća konzervativna partija Pravo i pravda (PIS) dala tokom predizborne kampanje za parlamentarne izbore na kojima je 25. oktobra prošle godine pobedila.

Dodatni prihodi treba da omoguće finansiranje socijalnih programa koje je vlada obećala, a posebno programa koji predviđa izdvajanje 500 zlota ili 112 evra po detetu, počev od drugog deteta.

Veliki lanci nezadovoljni

Uvođenje novog poreza najviše će uticati na velike strane trgovinske lance koji posluju u Poljskoj. Fajnenšal tajms je objavio krajem maja da će kompanije aktivne u maloprodaji plaćati dodatnih 360 miliona evra godišnje.

Vodeći trgovinski lanci u Poljskoj ocenili su da je plan vlade za uvođenje novog poreza diskriminatorski i ksenofobičan. "Mi smo protiv tog diskriminatorskog plana", rekao je za AFP Marija Andžej Falinski, predsednik Poljske organizacije za trgovinu i distribuciju (POHiD).

Ta organizacija zastupa interese svojih članova poput francuskih grupa Ošan (Auchan), Karfur (Carrefour), Kastorama (Castorama), E. Lekler (E. Leclerc), nemačkog Kuaflanda, Lidla i Metroa, portugalskog Žeronimo Martinsa (Jeronimo) i britanskog Teska (Tesco) koji posluju u Poljskoj.

Prema POHiD-u, od 10 trgovinskih lanaca, čija su sedišta u drugim zemljama, naplaćivanje će se 80% novog poreza.

To udruženje će iskoristiti sva pravna i institucionlna sredstva u borbi protiv uvođenja nove fiskalne mere, rekao je Falinski i ocenio da ta mera odslikava "ekonomsku ksenofobiju" prema sektoru koji je u Poljsku uložio 50 milijardi evra i zapošljava 200.000 osoba.

Portugalski Žeronimo Martins je najveći maloprodajni sistem u Poljskoj sa udelom od 14% u tržišu i 2.700 prodajnih mesta. Prošlogodišnji prihod koji je ostvario u Poljskoj iznosio je bio 32,5 milijari zlota.

Izvor: AFP/Euractiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…