Vejvoda: Evropska unija imaće vodeću ulogu na Zapadnom Balkanu

Ivan Vejvoda

Beč, 07. decembar 2020. – Ivan Vejvoda visoki saradnik bečkog Instituta za humanističke nauke rekao je da je ovo novo vreme, jedna nova administracija i ono što smo čuli iz Vašingtona od buduće administracije Džozefa Bajdena jeste prepoznavanje vodeće uloge Evropske unije na Zapadnom Balkanu.

Uostalom, to je zdravorazumski, jer je Zapadni Balkan deo onog što nazivam jezgrom geografije Evrope, pa i geopolitike Evrope. Osnova politike će biti što pre integrisati Zapadni Balkan u evroatlantske integracije gde je to moguće, rekao je Vejvoda.

On smatra i da razgovori o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova imaju prvo mesto na dnevnom redu kada je reč o evropsko-američkom angažovanju u regionu.

Mislim da je veoma važno što su SAD odlučile da otvore Kancelariju za međunarodnu razvojnu pomoć za ulaganje ozbiljnih sredstava u region, pre svega u infrastrukturu, u proizvodnju i drugo, dodao je on.

To je, ocenio je Vejvoda, ozbiljan korak i odgovor na ono što se naziva ulazak i uticaj trećih aktera, tu se pre svega misli na Rusiju, na Kinu, na Emirate i Tursku.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…