Većina Nemaca za duži rad preostalih nuklearnih elektrana

Nuklearna elektrana

Berlin, 08. avgust 2022. – Pritisnuti energetskom krizom, Nemci su promenili mišljenje i sada velikom većinom žele da vlasti preostale tri nuklearne elektrane ne ugase prema planu, krajem godine.

Podeljeni su, međutim, oko toga koliko Berlin treba da produži rad nuklearnih elektrana posle 31. decembra.

U novoj anketi televizije ARD, 41% ispitanika je ocenilo da elektrane treba da nastave sa radom još samo nekoliko meseci, a isto toliko smatra da to treba da bude dugoročno.

Samo 15% među 1.300 anketiranih je reklo da eru nuklearne energije Nemačka treba da okonča prema planu, prenosi dpa.

Mogućnost da će Nemačka na zimu imati ozbiljnih problema sa energijom zbog neizvesnog snabdevanja ruskim gasom poslednjih meseci, razgorela je praktično zatvorenu temu nuklearnih elektrana. Sve su češći i glasniji pozivi za produžetkom proizvodnje struje iz atomske energije na barem nekoliko zimskih meseci.

Za više od toga, Nemačka u svakom slučaju sada nema nuklearnog goriva.

Vlada kancelara Olafa Šolca još nije konačno odlučila hoće li produžiti rad elektrana. Šolc je nedavno izjavio da pomeranje roka nije nemoguće, ali je ukazao i da preostale nuklearne elektrane pokrivaju mali deo nemačkih potreba.

U svakom slučaju, većina birača, njih 71%, podržava odluku vlade da se okrene od ruskih energenata i, shodno tome, zavisnosti od Moskve. Nešto manje od četvrtine ispitanika, 24%, ceni da je to pogrešna strategija.

Nemačka je rešila da ukine sopstveni program nuklearne energije posle katastrofe u Fukušimi 2011, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…