Većina građana EU već preduzima individualne akcije protiv klimatskih promena

Klimatske promene

Brisel, 05. jul 2021. – Građani EU svesni su problema promena klime i smatraju da ulaganja u ekonomski oporavak treba da idu u „zelenu ekonomiju“ jer će to, pored ostalog, doprineti inovacijama i time unapređenju konkurentnosti Unije.

To je pokazalo novo istraživanje Eurobarometrakoje je je obuhvatilo više od 26.000 građana iz 27 članica EU.

Devet od deset građana EU smatra klimatske promene ozblijnim problemom a osam od deset ispitanika misli da su veoma ozbiljan problem, objavila je Evropska komisija.

Na pitanje koji je pojedinačno najozbiljniji problem sa kojim se svet suočava, 29% ispitanih izdvojilo je klimatske promene, propadanje prirode ili zdravstvene probleme zbog zagađenja.

Specijalno istraživanje Evropske komisije pokazalo je i da se devet od deset Evropljana slaže da emisiju gasova sa efektima staklene bašte treba svesti na minimum.

Istovremeno 87% smatra da EU treba da postavi ambiciozne ciljeve za povećanje upotrebe obnovljive energije a isti procenat veruje da je važno da EU pruži podršku za unapređenje energetske efikasnosti.

Predstavljajući rezultate istraživanje potpredsednik Evropske komisije za Evropski zeleni dogovor Frans Timermans istakao je da je podrška klimatskim akcijama i dalje velika, uprkos pandemiji i ekonomskim teškoćama.

Istraživanje je pokazalo i da većina (64%) građana EU već preduzima individualne akcije u borbi protiv klimatskih promena.

Takođe se 81% slaže da čista energija treba da dobije veću javnu finansijsku podršku, čak i kada to vodi smanjenju subvencija za fosilno gorivo.

Tri četvrtine ispitanika veruje da investicije u ekonomski oporavak uglavnom treba da idu u „novu zelenu eonomiju„.

Građani EU slažu se da borba protiv promena klime znači mogućnosti i za njih, i za evropsku ekonomiju, i 78% misli da će ta borba voditi inovacijama zbog kojih će ekonomija EU biti konkurentnija.

Takođe se sedam od deset ispitanika iz EU slaže da je šteta od klimatskih promena mnogo veća od investicija potrebnih za zelenu tranziciju, prenosi euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…