Većina Albanaca i Srba na Kosovu podržava međuetničko pomirenje

javnost

Priština, 15. februar 2020. – Većina Albanaca i Srba na Kosovu podržava međuetničko pomirenje dok je 46 odsto Srba zabrinuto za svoju bezbednost i navodi da se ne oseća sigurno na javnim mestima.

Navedeno pokazuju rezultati istraživanja koje je sproveo Program za razvoj UN (UNDP).

Istraživanje pod nazivom Puls javnosti pokazalo je i da 60 odsto anketiranih iz severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da pomirenje nije potrebno kao i da 73 odsto ispitanika iz te opštine i 92 odsto iz Gračanice tvrdi da im nije prijatno ili im je vrlo neprijatno da žive u multietničkom okruženju.

Iako se etničke grupe razlikuju u razumevanju koncepta pomirenja, svi se slažu da su kažnjavanje onih koji su počinili zločine tokom rata na Kosovu i izgradnja dobrih međuetničkih odnosa od suštinskog značaja za postizanje pomirenja na Kosovu, navodi se u zaključcima istraživanja.

Pored toga, učesnici fokus grupa smatraju da postoji mnogo ‘otvorenih rana’ iz oružanog sukoba 1998-1999. godine koje je potrebno rešiti pre nego što se pomirenje postigne. Kosovski Albanci su takođe rekli da je pitanje osoba nestalih tokom sukoba važna prepreka u tom pogledu“, ocenjuje se u analizi.

Skoro polovina ispitanika nezadovoljna je radom kosovskih javnih institucija na promociji pomirenja i veruje da institucije nisu učinile dovoljno na podršci žrtvama koje su doživele kršenje ljudskih prava tokom oružanog sukoba 1998-1999. godine.

Javna bezbednost zabrinjava 46 odsto kosovskih Srba koji tvrde da se na ulici osećaju pomalo nesigurno. Postoji snažna pozitivna veza između osećaja sigurnosti ispitanika na ulici i njihovog pogleda na pomirenje“, kaže se u zaključcima istraživanja.

Navodi se i da se kosovski Srbi i Albanci međusobno optužuju da ne žele pomirenje, ali i da većina pripadnika dva naroda podržava međuetničko pomirenje na Kosovu.

Ispitanici su kao jednu od ključnih prepreka pomirenju naveli kulturne razlike, uključujući jezičke barijere.

Istraživanje je pokazalo i da 47 odsto anketiranih smatra da je učešće međunarodne zajednice u postizanju pomirenja veoma važno dok 31 odsto smatra da je donekle važno.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…