Veber: Potrebna privremena zabrana kineskog preuzimanja evropskih kompanija

Manfred Veber

Brisel, 18. maj 2020. – Evropska unija bi trebalo da privremeno zabrani kinesko preuzimanje kompanija čija je vrednost trenutno potcenjena ili imaju poslovne probleme zbog pandemije korona virusa, izjavio je predsednik grupe Evropska narodna partija Manfred Veber.

Nemački konzervativac i lider najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, koja okuplja stranke desnog centra, rekao je da se zalaže za jednogodišnju zabranu kineskim investitorima da kupuju evropske firme.

Moramo videti da kineske kompanije, delimično uz podršku državnih sredstava, sve više pokušavaju da kupe evropske kompanije koje su jeftine ili su zapale u ekonomske teškoće zbog krize izazvane korona virusom„, izjavio je Veber za nemački list Velt am Zontag.

EU stoga treba da reaguje koordinirano, smatra Veber, i da zaustavi „kinesku šoping turu“ tako što će na godinu dana uvesti moratorijum na prodaju evropskih kompanija dok ne prođe kriza.

Moramo da zaštitimo sebe„, rekao je Veber.

Kina i EU su 2013. počele pregovore o sveobuhvatnom sporazumu o investicijama, ali su neke od glavnih tačaka neslaganja bili recipročan pristup tržištu i obezbeđivanje jednakih mogućnosti za uspeh.

Planirano je da se o tim pitanjima razgovara na samitu kineskih i evropskih lidera u septembru, ali je zbog pandemije neizvesno da li će samit biti održan.

Kina će biti naš najveći konkurent u budućnosti, u ekonomskom, socijalnom i političkom pogledu. Smatram Kinu strateškim konkurentom Evrope, koji predstavlja autoritarni model društva i koja želi da proširi svoju moć i zameni SAD kao vodeću silu„, izjavio je Veber.

Evropa, smatra Veber, treba ozbiljno da shvati Kinu i pokaže poštovanje prema toj zemlji kao svetskoj sili. „Ali pre svega treba da budemo na oprezu„.

Nemačka vlada je u aprilu pooštrila pravila da bi zaštitila domaće kompanije od nepoželjnog preuzimanja od investitora iz zemalja van EU.

Odluka je doneta u trenutku kada najjača evropska ekonomija, kao i EU u celini, ponovo razmatra odnose s Kinom usled povećanih investicija kineskih državnih kompanija u kritične sektore.

Nemački zvaničnici su kinesko preuzimanje bavarskog proizvođača robota „Kuka“ 2016. opisali kao „poziv za buđenje“ koji naglašava potrebu da se zaštite strateški delovi ekonomije.

Kada je kineska državna kompanija 2018. htela da kupi udeo u nemačkom preduzeću za distribuciju struje „50Herc„, nemačka državna Kreditna banka za obnovu je pomogla da se spreči ulazak Kineza na nemačko tržište električne energije, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…