Važno učešće građana u planiranju budžeta opština

Građani bi trebalo više da učestvuju u planiranju budžeta opština i lokalnih zajednica i predlažu projekte koji će doprineti poboljšanju uslova života, ocenjeno je na predstavljanju rezultata projekta „Participativno budžetiranje“, koji sprovodi Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Srbija.

Programski koordinator BIRN-a Slobodan Georgiev izjavio je da se ovaj projekat sprovodi sa NALED-om, uz pomoć Evropske komisije i podršku Vlade Srbije. „Cilj projekta je povećanje transparentnosti rada javne uprave i edukacija građana“, rekao je on i dodao da je važno da građani učestvuju i iznesu ideje u trenutku kada se budžet priprema, a ne posle toga.

Prema njegovim rečima, građani treba da dostave predloge, da se o njima glasa i da predlozi koji pobede budu realizovani u narednoj godini.

„Ovim projektom pokušavamo da građane više uključimo u proces donošenja budžeta opština“,rekao je Georgiev.

Kako je istakao, projekat je sproveden u 10 opština Trstenik, Pirot, Knjaževac, Pančevo, Zrenjanin, Sombor, Šabac, Ruma, Sremska Mitrovica i Vračar.

Na glasačkim listićima našlo se ukupno 93 projekta, od kojih će 18 biti finansirano iz budžeta za 2016. godinu.

On je rekao da se predlozi građana uglavnom odnose na poboljšanje uslova života, kao što su na primer sređivanje parka, ulica, trotoara ili nekih zelenih površina.

Geogrijev je rekao i da je Opština Vračar, gde su predstavljeni rezultati programa, idealno mesto za sprovođenje participativnog budžetiranja, jer je mala opština, ljudi se poznaju i mogu da prepoznaju potrebe okruženja.

Predsednik Opštine Vračar Tijana Blagojević rekla je da cilj te opštine bio da se građani uključe u kreiranje budžeta za 2016. godinu.

„Građani su zajedno sa opštinom određivali prioritete i projekte u budžetu. Podrazumevala se i edukacija građana da mogu da prate izvršenje budžeta“, rekla je ona.

Ona je napomenula da  budžet opštine ove godine smanjen na oko 100.000 dinara, ali da to neće uticati na projekte koje su građani predložili.

„Opština Vračar je zahvalna BIRN-u na ovom projektu, jer je važno da zajedno sa građanima kreiramo budžet, osmišljavamo projekte i realizujemo ih kako bi kvalitet života građana bio bolji“, rekla je ona.

Ona je dodala da su građani odabrali projekte gerentodomaćica kao pomoć najstarijim sugrađanima, nabavke računara za sve učenike trećeg razreda u vračarskim osnovnim školama i komunalna uređenja malih delova i površina.

Član opštinskog veća Bogdan Tatić rekao je da je projekat sjajna prililika da se građani edukuju i aktivno učestvuju u kreiranju politike opštine.

„Ovo je odlična prilka da dobijemo predloge od građana i da u budžet uključimo nove stvari“, istakao je on.

Tatić je dodao da je ta opština prošle godine anketirala građane o njihovim predlozima i da je interesovanje bilo veliko.

Uvođenjem prakse učešća građana u proces donošenja odluke o lokalnim budžetima, ovaj projekat za cilj ima da ojača ulogu koju mediji, civilni sektor, predstavnici lokalnih biznisa i građani imaju u demokratskim procesima na lokalu i da ojača kredibilitet odluka javne administracije.

Projekat je podržala Evropska unija u okviru IPA programa „Podrška civilnom društvu 2013“.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…