1. Početna
  2. Civilno društvo
  3. Važno učešće civilnog društva u procesu pregovora Srbije i EU

Važno učešće civilnog društva u procesu pregovora Srbije i EU

evropske integracije

U Beogradu je održan prvi sastanak zajedničkog konsultativnog odbora civilnog društva (JCC) između Srbije i EU, tela koje će pratiti napredak na evropskom putu i davati preporuke Vladi Srbije i institucijama EU, uz poruku da je učešće nevladinog sektora izuzetno značajno u procesu pregovora, javlja Tanjug.

JCC čine predstavnici Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta (EESC) i organizacije civilnog društva, reprezentativne poslovne, radničke i druge interesne grupe iz Srbije.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da je sastanak korak na evropskom putu i način da vlada komunicira sa civilnim društvom.

JCC, prema njegovim rečima, predstavlja i način komunikacije EU i Srbije, kako bi evropska zajednica razumela probleme Srbije i način na koji građani vide proces evropskih integracija i položaj naše zemlje u EU.

Ministar je naveo i da će se odbor baviti pitanjima evropskih integracija, ali i socijalno-ekonomskim dijalogom i odnosom civilnog sektora prema društvu i državi.

Šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU, Tanja Miščević, najavila je da će akcioni planovi za poglavlja 23 i 24, koja se tiču vladavine prava, biti završeni do kraja meseca i naglasila da to potvrđuje da već postoji saradnja sa civilnim društvom, koje je davalo preporuke na tekstove nacrta akcionih planova. Ta praksa će, kako je naglasila, biti nastavljena i unapređena.

Miščević je naglasila i da su srpski zakoni i sad u velikoj meri u skladu sa standardima EU ali da je njihova implementacija najteži deo i da će biti okosnica pregovaračkog procesa.

Član Evropskog ekonomsko-socijalnog komiteta i kopredsedavajući JCC, Cveto Stančić, rekao je da je važno da civilno društvo bude uključeno u kompleksan proces pregovora jer on znači usvajanje evropskog zakonodavstva i brojne reforme koje nisu uvek popularne i koje na kratak rok mogu imati negativne posledice za građane i biznis.

On je ocenio da je Srbija napravila velike korake napred, počela pregovore sa EU i da veruje da će uskoro biti otvorena prva poglavlja.

Drugi kopredsedavajući JCC i predsednik sindikata „Nezavisnost“, Branislav Čanak, kaže da će zajednički konsultativni odbor raditi na tome da Srbija efikasnije i potpunije učestvuje u procesu pregovora sa EU.

„To ćemo raditi uz pomoć Evropskog komiteta koji imaju veliku ekspertizu i iskustvo jer su pomagali i drugim državama u regionu koje su ušle u EU i već su proverili šta u tim društvima treba učiniti da bi efikasnije ušli u zajednicu evropskih država“, rekao je Čanak.

On je dodao da sindikati, poslodavci i civilno društvo treba da ujedine svoje kapacitete i pomognu državi na putu ka EU.

JCC je još jedan kanal i platforma koja predstavnicima privrede pruža mogućnost da utiču na proces pregovora Srbije i EU smatra potpredsednik Privredne komore Srbije, Miroslav Miletić.

„Mi, posrednici između privrede i građana i države sa druge strane, trebalo bi da imamo pristup procesu evropskih integracija, kako bismo pomogli našim članicama da se pripreme i prilagode“, rekao je Miletić i podvukao da su evropske integracije Srbije interes i potreba privrednika, kako bi imali bolje uslove za poslovanje.

Zajednički konsultativni odbor civilnog društva između Srbije i EU osnovan je u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Izvor: Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…