Važna uloga lokalnih samouprava u pregovaračkom procesu

Uloga lokalnih samouprava u procesu predpristupnih pregovora Srbije u EU je ključna, jer one moraju na pravi način da utiču na formiranje pregovaračke pozicije, rekao je danas predstavnik Fondacije Centra za demokratiju Miloš Savić na konferenciji te organizacije.

Kako je rečeno na skupu, ta Fondacija je u toku 2014. godine realizovala projekat "Uloga lokalnih samouprava u procesu predpristupnih pregovora Srbije i EU" koji, kako je izjavio Savić, za cilj ima podizanje kapaciteta lokalnih samouprava za praćenje predpristupnih pregovora kao i njihovo aktivno uključivanje u ovaj proces.

"Rezultati istraživanja su pokazali da lokalne samouprave uopšte ne vide svoje mesto u procesu predprisupnih pregovora Srbije za članstvo u EU, a njihova uloga bi trebalo da bude ključna iz razloga što one treba da obezbede realne informacije sa terena, kakvo je stanje na terenu, šta je moguće sprovesti i u kojoj meri", izjavio je Savić.

"Zbog teškoća u komunikaciji najavljeno je uvođenje Evropskog službenika u svim lokalnim samoupravama koji bi trebalo da bude direktan kanal komunikacije između pregovaračkog tima i tih zajednica", istakao je Savić i dodao da pitanje kapaciteta za organizovanje Evropskog službenika za sada ostaje otvoreno.

Prema rečima moderatora projekta Vladimira Pavlovića, istraživanje je vršeno na teritoriji AP Vojvodina, istočne i centralne Srbije organizovanjem obuke za odbornike skupština gradova i opština, članove veća i zaposlene u opštinskim upravama.

"Kroz rad sa njima izgradili smo razglednice problema 10 opština sa kojima smo sarađivali i u njima definisali prioritetne probleme, način njihovog rešavanja kroz projektne cikluse kao i neophodna partnerstva, ciljne grupe, aktivnosti i izvore finansiranja", naglasio je Pavlović.

Kako je rekao, suština predpristupnih pregovora je reforma.

"Pravno smo se obavezali da ćemo reformisati naše društvo prateći ono što su standardi i ciljevi javnih politika EU", rekao je Pavlović.

Izvor: Medija centar Beograd

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…