Vaučeri za kulturu za italijanske tinejdžere

15. septembar 2016. – Svaki italijanski tinejdžer koji ove godine proslavlja 18. rođendan dobiće od vlade poklon u vidu vaučera od 500 evra da ih potroši na kulturu. Kroz taj eksperimentalni vladin program vaučere će dobiti više od pola miliona italijanskih osamnaestogodišnjaka. Italijanski zvaničnici uvereni su da će to biti dobro potrošen novac.

U sklopu šeme koja će početi da se primenjuje od 15. septembra, svaki građanin Italije rođen 1998. dobiće "kulturni bonus" da potroši za kupovinu knjiga, ulaznica za koncerte, pozorište, bioskop, muzej ili za putovanje do nacionalnih parkova u zemlji, prenosi Euractiv.

Oko 575.000 tinejdžera će dobiti vaučere koji će koštati italijansku vladu 290 miliona evra. Kako naglašavaju u vladi, biće to dobro potrošen novac.

"Tom inicijativom šalje se jasna poruka mladima, oni se podsećaju da pripadaju zajednici koja pozdravlja njihovo punoletstvo", rekao je za Korijere dela Sera (Corriere della Sera) državni sekretar koji nadzire inicijativu Tomazo Nanikini.

“Takođe ih podseća koliko je kultura važna, kako za obogaćivanje ličnosti, tako i za jačanje našeg društva", dodao je Nanikini, preneo je sajt thelocal.it.

Vaučeri će moći da se koriste i za plaćanje u prodavnicama i za kupovinu "onlajn".

Navodi se i da će mladi Italijani moći da pristupe svom fondu za kulturu "onlajn" registracijom i preuzimanjem specijalno napravljene aplikacije.

Preko aplikacije nazvane 18ap svaki korisnik će dobiti 500 evra koje će moći da koristi za pokriće troškova za kulturu dok traje šema, odnosno do kraja 2017. Aplikacijom se pravi vaučer za svaku kupovinu koji će biti naplaćen od vlade pošto se potvrdi da je novac potrošen u svrhu kulture.

Nanikini je za Korijere rekao za program 18ap da predstavlja eksperimentalni pristup finansiranju kulture. Prema njegovim rečima, taj program će omogućiti mladima da u skladu sa sklonostima biraju kulturne sadržaje a na njega se može gledati i kao na ulaganje italijanske vlade u budućnost kulture.

Od slične šeme u 2017. će se okoristiti italijanski učitelji koji će dobiti po 500 evra da potroše za profesionalni razvoj.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…