Vatikan objavio prava i odgovornosti za uzbunjivače

Foto: pixabay.com

Rim – Vatikan, koji je tokom vekova držao u tajnosti sve aspekte vere, morala, doktrine i neslaganja, objavio je prava i odgovornosti za uzbunjivače.

Vatikan je objavio dokument na sedam stranica i saopštenje za javnost o novim pravilima, koja stupaju na snagu 1. februara.

Procedura će olakšati širenje svesti institucije uzbunjivača„, navodi se u saopštenju Kancelarije glavnog revizora.

U njemu se navodi da su nove procedure deo napora pape Franje da uspostavi finansijsku transparentnost i izbori se protiv korupcije.

Nova demokratizacija uzbunjivača dozvoljava svakome u bilo kojem odeljenju da signalizira sumnju na malverzacije, uglavnom finansijske prirode, na jednostavan način prilagođen korisniku koji uključuje i namenska adresa e-pošte u kancelariji revizora.

Uzbunjivači ne mogu da sakriju svoj identitet anonimnim dojavama, ali revizor će njihova imena držati u tajnosti, osim u slučajevima kada se moraju obavestiti pravosudni organi.

Prema novim pravilima, uzbunjivanje treba da bude rezervisano za ozbiljne prekršaje, a ne „kukanje“ na šefa ili kolegu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…