Vasović: Posao sudije je javan

Jasmina Vasović

Beograd, 04. avgust 2021. – Predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović izjavila je za Istinomer da sudiju koji ima integritet, iskustvo, znanje ne sme da poremeti nikakvo komentarisanje odluke, niti eventualni senzacionalizam koji se želi postići komentarima.

Vasović objašnjava da je jedno nezakonita odluka, a sasvim drugo nezakonit rad sudije.

Kada se odlukom Vrhovnog kasacionog suda konstatuje da je odlukama nižestepenih sudova povređen zakon, to ne znači nezakonit rad sudije ili suda, jer je to druga tema, nezakonit rad sudije je propisan Krivičnim zakonikom kao krivično delo kršenje zakona od strane sudije„, rekla je Jasmina Vasović.

Govoreći o procesu izmena Ustava, ona je navela da Vrhovni kasacioni sud sada čeka da radna grupa, u koju su uključena i strukovna udruženja, dostavi konačan tekst, da bi se mogao ponovo izjasniti, naravno opet nakon održavanja Opšte sednice.

Upitana o tome koliko je Srbija kao država daleko od vladavine prava, ona je rekla da je to vrlo kompleksno pitanje koje obuhvata sve tri grane vlasti i da se ne može govoriti pojedinačno o bilo kojoj od njih, te da ne želi da komentariše nešto što bi lako moglo biti stavljeno u politički kontekst.

Na pitanje da li joj smeta što je mediji povezuju sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, što je spominje i koliko to utiče na njen rad, Jasmina Vasović je ukazala da je posao sudije javan posao.

Ne smeta mi ništa što mediji objavljuju, iako su to uglavnom potpune neistine, ali sam na to već navikla još od Prvog opštinskog suda, kao što mi ne smeta ni da me bilo ko pominje. Ne razumem čak ni kako bi to sve uopšte moglo da utiče na moj rad„, kazala je Jasmina Vasović.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…