Vasilić: Rad Saveta za borbu protiv korupcije smetao je svakoj vlasti

Jelisaveta Vasilić

Beograd, 11. septembar 2020. – Članica Saveta za borbu protiv korupcije, Jelisaveta Vasilić je ocenila da je cilj ministarke Zorane Mihajlović da u Srbiji ne postoji nijedno telo koje bi se bavilo borbom protiv korupcije.

Savet za borbu protiv korupcije reagovao je povodom odgovora potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović u vezi sa izveštajem o realizaciji infrastrukturnih projekata na Železnici.

Agencija za borbu protiv korupcije ne radi, kao ni Ministarstvo pravde koje je takođe zaduženo da se bavi borbom protiv korupcije. Sve je to povezano partijskim vezama. Samo je Savet za borbu protiv korupcije radio svoj posao i očigledno je da joj smetamo. Želja ministarke Mihajlović je da nemamo nijedno telo koje radi na borbi protiv korupcije„, procenila je Vasilić.

Savet Vlade Srbije za borbu protiv korupcije ocenjuje, da odgovor potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović povodom izveštaja o realizaciji infrastrukturnih projekata Železnice, predstavlja najavu „latentne“ obustave rada Saveta.

Potpredsednica Vlade i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture će pokrenuti procedure da Vlada preispita rad Saveta unazad nekoliko godina, rezultate rada, način, kriterijume i kvalitet izveštaja, kao i način davanja preporuka, kako bi se ovo telo reformisalo i angažovalo stručne i profesionalne ljude koji će svojim radom pomoći dodatno Vladi da bude uspešnija i efikasnija“, piše u odgovoru Zorane Mihajlović.

Jelisaveta Vasilić kaže da je ministarki Mihajlović zasmetao izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o Javnom preduzeću „Železnice Srbije“ u kome su otkrivene zloupotrebe i nenamensko trošenje novca iz kredita.

Savet za borbu protiv korupcije je u više navrata tražio od Ministarstva na čijem je čelu Zorana Mihajlović podatke o trošenju novca za izgradnju autoputeva, ali nismo dobili svu dokumentaciju koju smo tražili, tako da je taj izveštaj ostao nedovršen. Međutim, za ‘Železnicu’ smo dobili neophodnu dokumentaciju, i taj izveštaj smo kompletirali“, kazala je Vasilić.

Navela je da je ministarka Mihajlović u svom pismu ocenila i da su članovi Saveta „nestručni“ da kontrolišu investicione projekte.

U našem Savetu rade iskusni pravnici i ekonomisti, dobri poznavaoci zakona. Ja pitam Zoranu Mihajlović koje ona ima kvalifikacije da se bavi investicionim projektima?“, kazala je Vasilić.

Vasilić je naglasila da je rad Saveta za borbu protiv korupcije smetao svakoj vlasti, „a naročito smeta ovoj vlasti koja ne dozvoljava suprotno mišljenje„, zaključila je Vasilić u razgovoru za Betu.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…