Vasilić: Građani treba da spreče privatizaciju javne svojine

Jelisaveta Vasilić

Beograd, 20. jul 2020. – Članica Saveta Vlade Srbije za borbu protiv korupcije Jelisaveta Vasilić je upozorila da bi građani treba da spreče privatizaciju javne svojine koja bi imala nesagledive posledice.

Pošto nam je korupcija demokratske vlasti uništila privredu pljačkaškim privatizacijama, sada ova vlast počinje da privatizuje pirodna bogatsta, dobra od javnog interesa i dobra u opštoj upotrebi, što predstavlja sve zajedno javnu svojinu građana. Ako se privatizacija javne svojine ne spreči to će imati nesagledive posledice po naše živote“, navela je ona za portal Direktno.rs.

Kako je istakla, svaka država ima javnu svojinu i sve države tu svojinu čuvaju, ona nije na prodaju ni u jednoj zemlji, jer se tom svojinom obezbeđuje minimum egzistencije svih žitelja jedne zemlje, odnosno to je ono bez čega se život ne može zamisliti (vode i vodotokovi, planina i šume, državno poljoprivredno zemljišta, trgovi, ulice, parkovi, mreže komunikacije).

Kada je došla ova vlast, odmah je pokazala da će vršiti privatizaciju državnog poljoprivrednog zemljišta, jer to je uglavnom ostalo neprivatizovano za vreme prethodne vlasti. Kao član Saveta samoinicijativno sam odnela gospodinu (Aleksandru) Vučiću lično pisano obrazloženje da je državno poljoprivredno zemljište prirodno bogatstvo u javnoj svojini i da ne može da se prodaje. Nije komentarisao samo mi je postavio jedno pitanje, zašto Savet nije reagovao kada je prodavana jedna od uljara uz koju je prodato oko 20 hektara državnog zemljišta“, navela je Vasilić.

Dodala je da joj je ta prodaja bila nepoznata i da je Vučiću rekla da „nije nikakav problem ugovor o prodaji javne svojine oglasiti apsolutno ništavim, jer je takav ugovor ništavan zbog protivnosti sa zakonima“.

Predsednik nije odreagovao, ali je počeo ubrzano da prodaje velike poljoprivredne državne kombinate, Arapima, Ircima, Mađarima i drugima i to potpuno netransparentno, tako da se ni ne zna šta je od te imovine prodato, dato ili poklonjeno, kome, u kom postupku i po kojoj ceni“, navela je Vasilić.

Po njenim rečima, „nema dana da se u javnosti ne pojavi tekst o otuđenju javne svojine, ali Savet ne može da odreaguje, jer ne raspolaže sa dokazima“.

Pored mnogobrojnih zahteva da nam vlast dostavi neke ugovore o javno privatnom partnerstvu, ta dokumentacija je Savetu ostala nedostupna„, istakla je Vasilić.

Ona je kazala da je „u zemlji u kojoj nema demokratije smešno verovati i očekivati da će Ministarstvo pravde i Agenicija za borbu protiv korupcije da se bore za zaštitu javne svojine sa onima kojima partijski pripadaju“.

Savet za brobu protiv korupcije piše izveštaje, upozorava na korupciju, ali sve teže i bezuspešnije, jer je Vlada počela da u Savet dovodi svoje partijske članove ili simpatizere vlasti i pitanje kada će Vlada odlučiti statusno da promeni funkciju Saveta da bi onemogućila glas za zaštitu javne svojine. Zato smatram da su građani ti koji zajedno i zakonito najbolje mogu da se izbore za zaštitu svoje javne svojine od svih onih koji je svojataju, prisvajaju, otuđuju, ali i poklanjaju rodbini, prijateljima, kumovima i ostalim grabljivicama“, navela je Vasilić.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…