Varufakisov panevropski pokret kreće iz Berlina

Bivši grčki ministar finansija Janis Varufakis planira povratak na političku scenu, ali u Nemačkoj. Naime, Varufakis namerava da početkom februara u Berlinu predstavi svoj panevropski projekat "treće alternative" za Evropu sa ciljem racionalizacije i borbe protiv "antidemokratskih evropskih institucija". Varufakis stalno kritikuje Evropsku uniju da je antidemokratska i da joj nedostaje transparentnost.
 
Inicijativom "Demokratija u evropskom pokretu 2025" (DiEM 25) Varufakis želi da okupi zainteresovane sa ciljem da se "demokratizuje Evropa i zaustavi cepanje", preneo je dnevnik Nova Nemačka (Neues Deutschland).
 
Varufakis namerava da pokrene svoj projekat 9. februara u Berlinu u Folksbine (Volksbühne) teatru koji godinama važi za mesto odakle su krenuli mnogi pokreti, uključujući brojne koji su se borili za rušenje Berlinskog zida, piše Euraktiv Nemačka.
 
Bivši Sirizin ministar insistira da mu je cilj da pokrene novi pokret a ne da osnuje političku partiju. Predlažući "treću alternativu" Varufakis želi da ukaže na pogrešan pravac i odluke članica EU, kao i na "antidemokratske evropske institucije".
 
Janis Varufakis ističe da želi da doprinese "demokratizaciji" Evrope i pokaže biračima da postoji treći put između povratka na nacionalne države i "nedemokratskih struktura" današnjih evropskih institucija.
 
Varufakis, istrajni borac protiv mera štednje koje su od Grčke zahtevali kreditori, ostao je bez ministarske fotelje u leto 2015. Od tada aktivno učestvuje u razgovorima u kojima se traži alternativa između povratka na nacionalne države i evropskih zahteva.
 
U nedavnom intervjuu za španski list Diario, Varufakis je upozorio da bi, ako zona evra propadne i kriza se nastavi, to vodilo u "beznađe, depresiju i strah" i doprinelo jačanju "nove nacionalizacije, ultra- nacionalizacije i ksenofobije".
 
Inače, za novembar je bio planiran sastanak u Parizu o "planu Be za Evropu" koji nije održan zbog terorističkih napada u tom gradu.
 
Sastanak je tada pomeren za januar, takođe u Parizu. Planirano je da na tom skupu učestvuju i globalno poznata aktivistkinja za socijalnu pravdu Suzan Džordž (Susan George) i bivši ministri finansija Italije i Nemačke Stefano Fasina (Fassina) i Oskar Lafonten (Lafontaine).

Izvor: euractiv.rs 

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…