Varufakis predstavio panevropski pokret

Bivši ministar finansija Grčke Janis Varufakis vratio se na scenu predstavivši 9. februara u Berlinu panevropski pokret s namerom da omogući "više demokratije" u EU. Pokret za demokratiju u Evropi 2025 (DIEM 25) radiće na tome da se spreči razjedinjenje Evrope koje je podstaknuto izbegličkom krizom. Pokret će, kako ističe Varufakus, biti forum za razmenu ideja i za sada nema planova da preraste u stranku koja će učestvovati na izborima.

Sedam meseci pošto je podneo ostavku na mesto u vladi radikalne levice Aleksisa Ciprasa, Varufakis, vatreni protivnik štednje, predstavio je u Berlinu DIEM 25 koji će se boriti za više demokratije i veću transparentnosti u Evropi pogođenoj krizom, piše AFP.
 
Pokret je predstavljen u jednoj od najpozatijih pozorišnih sala u Nemačkoj, u pozorištu Folksbine, poznatom po levičarskom političkom aktivizmu. "Izabrali smo Berlin jer ništa ne može da se promeni bez punog učešća Nemačke u našim evropskim naporima", rekao je Varufakis koji se tokom svog mandata često sukobljavao sa nemačkim zvaničnicima.
 
Varufakis je kritikovao "spektakularan neuspeh" 28 članica EU u rešavanju izbegličke krize "uz možda izuzetak" nemačke kancelarke Angele Merkle.
 
On smatra da rešenje za izbegličku krizu nije u podiznaju zidova jer "bodljikave žice i zidovi odaju nesigurnost i samo je podstiču".
 
"Razjedinjenje EU se dešava. Podele, zidovi niču duž granica naših zemalja, u glavama i srcima ljudima. Ako ništa ne uradimo, razgradnja EU će voditi nečemu sličnom onome dešavalo tokom 1930-tih godine (po dolasku nacista na vlast). Ovo je moj poziv da to sprečimo", rekao je Varufakis na konferenciji za novinare.
 
Varufakis smatra da je Evropa zaglavljena u začaranom krugu loših politika i vladavini "autoritanrih tehnokrata". Kako ocenjuje, "taj visoko politizovani, od vrha na dole, netransaprentan proces odlučivanja koji se predstavlj kao apolitičan, po prirodi proceduralan i neutralan, iscrpljuje Evropu i na planu ekonomije i na planu demokratije", piše EUobzerver.
 
Pokret koji predvodi težiće tome da se stane na put "netransparentnom procesu političkog odlučivanja" koji postoji da bi se "Evropljani sprečili da obavljaju demokratsku kontrolu nad svojim novcem, finansijama, uslovima rada i životnom sredinom".
 
Forum za razmenu ideja
 
Varufakis je ocenio da su Evropi potrebni veća integracija uz suverenitet članica, ali nije izneo predloge politika.
 
Stavio je do znanja da će njegov pokret biti uglavnom forum za razmenu ideja, ali nije naveo da li postoje planovi da pokret preraste u stranku i učestvuje na izborima za Evropski parlament, navodi Rojters.
 
DIEM 25 smatra prevaziđenim model "nacionalnih stranaka koje stvaraju krhke saveze u Evropskom parlamentu".
 
Pokret je "otvoren za sve demokrate – zelene, radikalne ali i liberalne" koji dele iste demokratske vrednosti, pa i konzervativce.
 
Pokret za sada uživa umerenu podršku evropske levice. Bivši francuski ministar, socijalista Arno Monbur koji je najavio podršku Varufakisu, nije došao u Berlin, dok su dva poslanika španske stranke radikalne levice Podemos u Evropskom parlamentu došli u Berlin.
 
Skupu su prisustvovali i predstavnici sindikata i pokreta protiv štednje Blokjupaj (Blockupy), kao i hrvatski filozof Srećko Horvat. Video poruke i poruke preko interneta uputili su gradonačelnica Barselone Ada Kolau, osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž i filozof Slavoj Žižek.
 
Pokret DIEM 25 predlaže da se formira "konstitutivna supština" u okviru koje bi Evropljani razmotrili načine kako da se do 2025. stvori "Evropa koja će biti u punoj meri demokratska i funkcionalna", sa suverenim parlamentom koji poštuje nacionalano pravo na odlučivanje i deli vlast sa nacionalnim parlamentima i regionalnim i lokalnim skupštima.
 
Pokret se zalaže za to da se objavljuju i prenose svi sastanci evorpskih lidera i Evropske centralne banke.
 
Varufakis je rekao da je DIEM 25 "apsolutno utopijski" projekat i dodao da bi moglo da se desi da bude neuspešan, ali da nema alternativu.

Izvor: euractiv.rs

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…