Varhelji: Globalnoj krizi je potreban globalni odgovor

Oliver Varheji

Beograd, 16. april 2020. – Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji je, povodom kritika predsednika Srbije Aleksandra Vučića vezanih za solidarnost Evropske unije tokom pandemije koronavirusa, izjavio da je Brisel vrlo brzo reagovao kad je počela borba protiv epicentra krize unutar EU,

On je dodao i  da je iz EU obezbeđena, za Zapadni Balkan, pomoć čija je vrednost veća od 700 miliona evra.

Osigurali smo 38 miliona evra za trenutne potrebe, kao što je finansiranje medicinske opreme ili prevoz kupljene opreme. Pripremili smo bilateralne pakete, preusmeravanjem sredstava koja bi inače ostala neiskorišćena, u ukupnom iznosu većem od 374 miliona evra. To će biti dopunjeno regionalnom podrškom od još 290 miliona evra”, rekao je Varhelji za portal EWB.

Povodom mlakog prijema pomoći EU u Srbiji, u odnosu na pomoć iz Kine, Varhelji je konstatovao da se ne radi o „trci ili takmičenju u popularnosti“.

Radi se o pomoći. Radimo sve što možemo da podržimo Zapadni Balkan i pozdravljam činjenicu da i Kina pomaže. Evropa je i ranije podržavala Kinu u borbi protiv koronavirusa. Jasno je da je ovo globalna kriza, kojoj je potreban globalni odgovor”, izjavio je Varhelji.

On je izneo podatak da na Zapadnom Balkanu tri četvrtine investicija dolaze iz EU, kao i da se 70 do 80 odsto trgovinske razmene zemalja regiona obavlja sa Unijom.

Iako su druge zemlje prisutne u regionu i pokušavaju da izvrše uticaj, Zapadni Balkan je napravio jasan izbor da je njegova budućnost u EU, gde i pripada”, rekao je Varhelji.

On je izjavio da su države Zapadnog Balkana preduzele mere za koje su smatrale da su potrebne radi rešavanja krize izazvane pandemijom, svesne da je „potrebno da budu efikasne, ali i proporcionalne“.

Videli smo da su neke mere morale da se ponovo prilagode, jer kriza nema scenario”, rekao je Varhelji.

On je ocenio da je, revizijom metodologije za proces proširenja i odlukom da se otvore pristupni pregovori sa Albanijom i Severnom Makedonijom, EU vratila politiku proširenja na pravi put.

Bili smo u mogućnosti da donesemo te odluke uprkos teškoj situaciji koju je donela pandemija”, izjavio je Varhelji sajtu Evropski Zapadni Balkan.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…