Varheji: Vrata EU su otvorena, prijem novih članica moguć za pet godina

Foto: Tanjug

Beograd – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je da su vrata Evropske unije za prijem novih članica otvorena, kao i da je moguće da se to dogodi za pet godina, do kada će trajati mandat novoj Evropskoj komisiji (EK).

Na pitanje da prokomentariše da li je mislio na ceo region Zapadnog Balkana ili na pojedinačne države, kada je rekao da će nova Evropska komisija koja bude izabrana na kraju mandata primiti nove članice, Varheji je naveo da je jasno da su vrata EU otvorena i ukazao da su lideri EU, kao i Evropski savet u poslednje dve godine više puta govorili o proširenju, što znači da postoji želja da se to dogodi.

„Moramo da ponovo uspostavimo momentum. Imali smo prethodnu komisiju koja je započela svoj rad rekavši da neće biti proširenja. Mislim da smo to prevazišli. Izgubljeno je vreme, ali ne samo da smo nadoknadili vreme, već smo nastavili napred za još pet godina u ovom mandatu„, rekao je on.

Varheji je naveo da je za pet godina „savršeno moguće“ proširenje EU, posebno ako se pogleda koliko je bilo potrebno da se dogodi prethodno proširenje.

Vidite ekonomsko investicioni plan koji je možda najuspešniji deo budžeta EU. Sada smo na 60% celokupne pomoći koju smo programirali i zato vidite da je plan rasta prošao veoma teške pregovore o budžetu bez ikakve promene. To je jasan znak koji treba i ovde shvatiti da je EU spremna da prihvati nove članice„, rekao je on.

Dodao je da će naredna Evropska komisija imati sve instrumente pri ruci da donese rezultate sa proširenjem.

Sada takođe treba da vidimo formiranje nove komisije, komisije za proširenje, ali to je na liderima Europske unije da iznesu stav o tome, mislim da će nastaviti, mislim da nisu radili uzalud da uspostave sve ove alate i mislim da je jasno šta je to šta dolazi, ali to mora da bude nepovratan proces„, rekao je on.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…