Varheji: Menjati metodologiju tokom pregovora s EU nije mudro

Oliver Varheji

Brisel, 04. decembar 2019. – Novi evropski komesar za proširivanje, Mađar Oliver Varheji, izjavio je da mu je cilj da bar jedna zemlja sa Zapadnog Balkana postane članica EU do kraja njegovog petogodišnjeg mandata.

On je rekao i da nije dobro menjati metodologiju tokom pregovora o pristupanju ali da se mogu uneti promene koje su dobre i za kandidate i za članice EU.

Istovremeno je Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borel naglasio da se ne može zatvoriti niti menjati evropska perspektiva regiona.

Poslanicima Evropskog parlamenta u Briselu Varheji je rekao i da je nužno da se politička pitanja rešavaju uz učešće svih stranaka u nacionalnim parlamentima.

Hteo bih da ohrabrim sve da se vrate u nacionalne parlamente i tamo deluju, jer inače te zemlje neće moći da nas uvere da će biti u stanju da kao članice učestvuju u Evropskoj uniji„, rekao je Varheji.

Za EU je, po njegovim rečima, „nužno da te zemlje imaju zajedničko razumevanje, zajednički nacionalni minimum poimanja šta je to uključivanje u EU i da zato bar zajedno otklone razmoilaženja kad je reč o učlanjivanju u EU„.

Napomenuo je da „datumi učlanjenja ipak jesu osetljivo pitanje“ i da je za brže priključivanje kandidata sa Zapadnog Balkana bitno da se učvrste pravna država, demokratija i sloboda štampe kao temelj razvoja i delovanja za članstvo uz nužno funkcionalnu tržišnu ekonomiju.

Komesar je rekao da nije stvar u tome da se „utvrđuju i posle menjaju rokovi, već da se obezbedi proces koji će do toga dovesti“ i time odgovorio na pitanje poslanika kako EU može podstaći Srbiju i Crnu Goru da kroz tekuće pregovore brže krenu ka članstvu, recimo do 2025. godine.

On je objasnio da je neophodno da se u zemljama kandidata izgradi efikasna tržišna privreda „koja će raditi na naše i njihovo dobro“, što će ubrzati i približavanje tih zemalja članstvu u Uniji jer, kako je podvukao, bez ekonomskog napretka zemlje kandidati ne mogu napredovati na putu ka prijemu u EU.

Oliver Varheji je ocenio da „nije mudro menjati metodologiju tokom pregovora o prijemu u članstvo“ EU kandidata.

On je međutim ocenio da se „mogu uneti promene u metodologiju da bi ona postala ubedljivija i za kandidate i za članice Unije„, te da je moguće to sprovesti uporedo s unutrašnjim jačanjem i preuređenjem EU.

Varheji je u izlaganju i razgovoru s poslanicima Evropskog parlamenta naglasio da je „promena metodologije jedno, a blokiranje pristupa drugo„.

Rekao je da se u takve promene mora uneti „znatno više snage i živosti„, tako da kad kandidati za prijem postignu rezultate, EU mora na to opipljivo uzvratiti.

On je time odgovorio na pitanje poslanika u Spoljnopolitičkom odboru EP da li smatra da je izvodljivo da se unutrašnje snaženje i objedinjavanje institucija EU mora sprovesti pre reforme proširivanja ili je potrebno da se to ostvaruje uporedo i uz veću finansijsku i drugu podršku, posebno kroz brži pristup kandidata strukturnim fondovima Unije.

Evropski komesar je rekao da pored predloga Francuske za preustrojstvo proširivanja, ima i drugih, a da ni francuski predlozi ne dovode u pitanje prijem novih članica EU.

Varheji je primetio da je mnogo pitanja i nedoumica oko uticaja svetskih sila na Zapadni Balkan i ocenio da je ključna „meka privlačnost“ Evropske unije – njena ekonomska snaga, te je Unija tako najveći investitor u tom regionu.

Rekao je da EU mora dati znatno veći ekonomski podstrek partnerima na Zapadnom Balkanu i ulagati u dugoročnu saradnju, u saobraćajnu i energetsku infrastrukturu. U tom slučaju „mi ćemo tamo imati uticaj i moći da predupredimo bilo koji drugi uticaj„.

Rekao je da EU smatra da je dobra zamisao „mini-Šengen“ koji donosi saradnju, ukidanje graničnih kontrola i drugih prepreka, ali da on smatra da u tome moraju učestvovati sve države Zapadnog Balkana, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…