Varheji: Evropski razvojni plan za Zapadni Balkan treba da doprinese ekonomskom jačanju svih zemalja u regionu

Oliver Varheji

Prag, 28. februar 2020. – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji i šefovi diplomatija Višegradske četvorke nakon razgovora sa ministrima spoljnih poslova zemalja Zapadnog Balkana u Pragu složili su se da će tražiti od Evropske unije da se u martu na samitu Unije nađe konsenzus za početak pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da se ubrzaju pristupni pregovori ostalih zemalja kandidata.

Obe zemlje su ispunile kriterijume, nema razloga da se dalje odgađa početak pregovora. Bitno je da evropske zemlje na samitu u martu dođu do konsenzusa„, kazao je češki ministar spoljnih poslova Tomaš Petšiček nakon ministarskog sastanka Višegradske četvorke sa zemljama Zapadnog Balkana.

Srbiju na ministarskom sastanku V4 u Pragu zastupala je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Šefovi diplomatija Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i evropski komesar za proširenje Oliver Varheji, složili su se da je proširenje Unije baš na zapadnobalkanske zemlje u strateškom interesu same Unije a za Zapadni Balkan proširenje je put ka stabilizaciji regiona i cele Evrope.

Zapadni Balkan je okružen zemljama EU. U našem je geostrateškom interesu da uvedemo taj region u EU„, kazao je Varheji.

Evrokomesar za proširenje uverio je višegradske i zapadnobalkanske partnere da je za ovaj sastav EK proširenje jedan od prioriteta, ne samo otpočinjanje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, već i ubrzavanje započetih pregovora i pristupnih procesa svih zemalja na Zapadnom Balkanu.

Varheji je kazao da nova metodologija koja omogućava da se razgovori sa kandidatima prekinu ili vrate na početak ukoliko zemlja kandidat prestane da ispunjava kriterijume, dok kada ih ispuni zaista je pred njom članstvo u EU, treba da pomogne da se ubede one zapadnoevropske zemlje koje ne podržavaju dalja proširenja EU.

V4 u potpunosti podržava nameru da se pristupni proces učini efikasnijim i da se poveća njegov kredibilitet tako što će omogućiti zemljama Zapadnog Balkana da zakorače napred na osnovu istinskog napretka u sprovedenim reformama. Ministri V4 su pohvalili vlade u regionu za ostvaren izraziti napredak u toku poslednjih godina„, stoji u zajedničkom saopštenju ministara Višegradske grupe nakon sastanka.

Evrokomesar za proširenje založio se i za evropski razvojni plan za Zapadni Balkan koji bi trebalo da doprinese ekonomskom jačanju svih zemalja u regionu.

Na kraju sastanka potpisan je i memorandum o saradnji Fonda za Zapadni Balkan i Međunarodnog višegradskog fonda a izvršni direktori oba fonda informisali su ministre o projektima za jačanje građanskog društva na Zapadnom Balkanu i o nastavku saradnje oba fonda.

Taj Memorandum je garancija da će Višegradska grupa i dalje pružati pomoć regionalnom razvoju na Zapadnom Balkanu”, kazao je novinarima šef češke diplomatije Petšiček, prenosi Euractiv.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…