Varheji: Deklaracija o romingu je prava i konkretna integracija Zapadnog Balkana u EU

Tirana – Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji izjavio je na samitu u Tirani, gde je potpisana deklaracija o snižavanju cene i ukidanju rominga između EU i zemalja Zapadnog Balkana, da je upravo to prava i konkretna integracija regiona ZB u EU i da će takve aktivnosti u narednom period biti dodatno pojačane.

Deset operatera je potpisalo deklaraciju, skori svi iz regiona, osim Vodafona i Ipka, kao i najveći iz EU poput Dojče telekoma, receno je na konferenciji za medije.

Kako je saopšteno, snižavanje cena romigna između ZB i EU će početi od 1. oktobra 2023. godine.

To je prava integacija ZB za koju se svi borimo, nije kozmetička stvar, akademska ili filozofska ideja ideja, već prava stvar i sve ćemo više to i da radimo”, poručio je Varheji na samitu EU-ZB u Tirani.

On je na konferenciji za medije istakao da je za EU to na vrhu  agende kada je reč o ZB – ne samo politička agenda i prioriteti već i održiv ekonomski, društveni i inkluzivni rast.

Roming saobraćaj treba da bude svima pristupačan, da mogu da ga svi koriste po cenama koje građani mogu da priušte i ova deklaracija je veoma važan korak u tom pravcu i biće na korist svima”, istakao je Varheji.

Naglasio je da je cilj da građani ZB mogu lakše da posete zemlje EU i da se osećaju, kada je reč o digitalnom prostoru, kao kod kuće.

Izrazio je uverenje da će većina provajdera prihvatiti tu deklaraciju.

Varheji je naglasio da je iskustvo sa ukidanjem naplate rominga unutar ZB pokazalo da je došlo do velikog razvoja telekomunikacionog tržišta zbog povećanja korišćenja i internet i klasičnih poziva.

Kako je rekao, došlo je u drugoj polovini prošle godine do povećanja korišćenja rominga u region oko 100 odsto, a u korišćenju internet čak 460 odsto, dok su minuti klasičnih poziva povećani na 143 miliona minuta, što znači da su duplirani.

Ovo samo dobra poslovna prilika za operatore već i građane, rekao je Varheji i dodao da je ovo zadatak i za nas u region da stvorimo dobar regulatorni okvir i uslove da operatori mogu da uživaju kao u Evropi.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…