1. Početna
  2. Društvo
  3. Zdravstvo
  4. Vantelesna oplodnja i operacije katarakte o trošku države u privatnim klinikama

Vantelesna oplodnja i operacije katarakte o trošku države u privatnim klinikama

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO)

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Verica Lazić izjavila je da će uskoro prvi put u Srbiji katarakta moći da se operiše i na privatnim klinikama o trošku zdravstvenog osiguranja, kao i da će program vantelesne oplodnje u privatnim ginekološkim ustanovama biti obnovljen.

Prema njenim rečima, pacijenti će, kada Republički fond sklopi ugovor sa privatnom klinikom, biti upućivani na njih samo sa zdravstvenom knjižicom i uputom koji su im bili potrebni i do sada.

Verica Lazić, koja je v. d. direktorka Fonda, rekla je za RTS da će na taj način liste čekanja za pojedine oblasti u zdravstvu uskoro biti drastično smanjene. 

Za operaciju katarakte u proseku se čeka 12 meseci, a na tu intervenciju čeka 30.000 gradjana. 

Kada je reč o vantelesnoj oplodnji, čeka se pet meseci, rekla je Lazićeva i dodala da se nadležni trude da se vreme čekanja na vantelesnu oplodnju smanji i da to bude do mesec dana.Nadležni će uputiti poziv klinikama da se prijave kako bi se u njima radile operacije katarakte i veštačka oplodnja.

"Mi u Republičkom fondu utvrđujemo kriterijume, objavićemo tačne uslove koji su potrebni da bi se privatne klinike uključile", rekla je Lazićeva i dodala da će RFZO kada ustanova ispuni uslove sklapati ugovere koji će trajat jednu budžetsku godinu.

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…