Valјevo u projektu rehabilitacije kuća za socijalno ugrožene porodice

Valjevo

Za oko 50 domaćinstava u Valјevu koja su pretrpela štete u majskim poplavama, biće obezbeđen građevinski materijal, tehnička i stručna podrška za planiranje i realizaciju, u okviru projekta “Rehabilitacija kuća zasnovana na potrebama socijalno ugroženih porodica koje su bile pogođene poplavama u Srbiji”.

U Lazarevcu je danas potpisan sporazum sa predstavnicima gradova Valјeva i Šapca i gradskih opština Obrenovac i Lazarevac o realizaciji ovog projekta, koji finansira Ekumenska humanitarna organizacija, u saradnji sa organizacijamaHEKS – EPER ( Humanitarna služba protestantskih crkava u Švajcarskoj), Švajcarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC) i Švajcarskim fondom solidarnosti (SVS).

Vrednost projekta je jedan milion evra i građevinski materijal će dobiti ukupno oko 300 ugroženih porodica u četiri lokalne samouprave, od čega će 80-90% korisnika projekta biti romske porodice. Projekat se fokusira na rehabilitaciji poplavama pogođenih kuća za ugrožene porodice, odnosno Rome i Romkinje, kao i druge socijalno ugrožene kategorije, koje žive u podstandardnim naselјima i imaju loše uslove stanovanja i živlјenja.

Projekat je višedimenzionalan, jer će osim podizanja standarda života ovim porodicama, omogućiti i da sami aktivno učestvuju u tome što dobijaju”, rekao je zamenik gradonačelnika Valјeva Žarko Kovač, koji se zahvalio donatorima u ime grada Valјeva i upoznao ih sa razmerama štete na infrastrukturi i objektima na teritoriji Valјeva.

Prilikom današnjeg potpisivanja sporazuma Vladislav Ivičiak, direktor Ekumenske humanitarne organizacije i njegov zamenik Robert Bu, istakli su da je ovaj projekat rezultat zajedničkog rada humanitarnih organizacija iz Švajcarske i Vlade Švajcarske, koje su odmah nakon poplava u Srbiji, počele sa prikuplјanjem novca. Naglasili su da je raspoloženje za sakuplјanje pomoći u Švajcarskoj, naročito među srpskom dijasporom, bilo veliko i da se u narednom periodu očekuju dodatna sredstva.

Leo Mejer, programski menadžer HEKS – EPER je rekao da se pomoć sastoji u građevinskom materijalu i stručnoj-tehničkoj podršci, koja za cilј ima da korisnici pomoći svojim aktivnim učešćem doprinose održivosti celog procesa. Obnovom kuća rukovode stanovnici naselјa koji poseduju profesionalno iskustvo.

Izabela Perih, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju u Srbiji je naglasila da je važan efekat projekta samo-obnova i da Romi Romkinje, kao i drugo socijalno ugroženo stanovništvo povećavaju nivo svojih profesionalnih kompetencija, što će im pomoći da budu konkurentniji i na tržištu rada.

Obaveze lokalnih samouprava koje učestvuju u projektu su da revidiraju postojeća planska dokumenta (npr. da izmeste stanovanje iz zone klizišta i ponude rešenje za adekvatno stanovanje, ili da rade na legalizaciji podstandardnih naselјa), da ažuriraju lokalni plan za borbu protiv elementarnih nepogoda i da obezbede i finansiraju osnovnu infrastrukturu (struju, vodu i put).

U zavisnosti od oštećenja kuće tokom poplave, definisane su četiri kategorije pomoći u okviru ovog projekta, koji će trajati do 31. decembra 2015. godine:

1. kategorija – Sušenje stambenog prostora i hitne i manje popravke u kući – vrata, prozori, podovi, zidovi, sanitarna oprema, sa budžetom od po 1000 evra.
2. kategorija – Popravke u kući, popravke kanalizacije, kupatila, krova, plafona, podova i instalacija, sa budžetom od po 2000 evra.
3. kategorija – Velike popravke u kući – rekonstrukcija dela kuće, popravke kanalizacije, kupatila, krova, plafona, podova i instalacija, sa budžetom od po 3000 evra.
4. kategorija – Izgradnja male kuće jezgra od polovnog građevinskog materijala, sa budžetom od po 4700 evra.

U Valјevu je u petak završeno dostavlјanje dokumentacije od strane zainteresovanih domaćinstava, a nakon konačne provere će se znati tačan broj korisnika ove pomoći. Očekuje se da će do kraja ove nedelјe početi isporuka materijala korisnicima iz prve kategorije.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…