Uzbunjivači između čekića i nakovnja

Evropski parlament podržava pružanje veće zaštite uzbunjivačima ali se suočava sa teškom borbom po tom pitanju i čini se da je razotkrivanje kršenja zakona od strane nekog poslodavca još uvek situacija u kojoj svi gube.

Evroposlanici iz grupe Zelenih u EP pozvali su Evropsku komisiju da obezbedi zaštitu uzbunjivača na nivou EU kako bi se oni koji obelodanjuju nepravilnosti bolje štitili i ohrabrivali a ne kažnjavali. Zeleni traže i veću zaštitu od otpuštanja i maltretiranja uzbunjivača i pozivaju na uspostavljanje fonda za podršku uzbunjivačima.
 
Odluka da li će u javnosti objaviti prestupe svog poslodavca je na uzbunjivaču. Na to se odluči samo mali broj i često se kao rezultat njihovo uzbunjivanje odbacuje.
 
Dobar primer je Antoan Deltur (Antoine Deltour) kome se trenutno sudi u Luksemburgu zbog učešća u razotkrivanju skandala Luksliks (LuxLeaks).
 
Uzbunjivač Deltur optužen je da je organizovao curenje poreskih dokumenata iz revizorske kuće PrajsvoterhausKupers (PricewarerhouseCoopers, Pwc) u čijem predstavništvu u Luksemburgu je radio.
 
U većini članica Evropske unije uzbunjivači su suočeni sa velikim rizikom – da bi bili zaštićeni, sud mora da presudi da su informacije koje su otkrili od javnog značaja. A kakva će biti odluka suda, to niko ne može da zna unapred.
 
Evropski Zeleni zato pozivaju Evropsku komisiju da obezbedi zaštitu uzbunjivača na nivou EU.
 
"Ako obelodanite sumnjivu poslovnu praksu i izbegavanje poreza, vaš potez ne treba da bude kažnjen, treba ga ohrabriti", ističu Zeleni.
 
Uz pravnu zaštitu uzbunjivača, Zeleni traže i zaštitu od otpuštanja i maltretiranja onih koji otkriju nepravilnosti i pozivaju na uspostavljanje fonda za podršku uzbunjivačima.
 
Ostaje da se vidi da li će Evropska komisija reagovati na zahteve Zelenih.
 
Komisija je nedavno progurala zakon koji izgleda jača poziciju poslodavca – direktivu o zaštiti poslovne tajne kojom je predviđeno da je prvenstveno na kompaniji da odluči šta je a šta nije poverljiva informacija. Kritičari te direktive kažu da sada ima "mnogo prostora da se neugodne istine guraju pod tepih".
 
Portparol Evropske komisije, koji nije želeo da direktno komentariše zahteve Zelenih, rekao je za Euraktiv Nemačka da "u okviru naših nadležnosti, razmatramo potrebu za boljom zaštitom uzbunjivača".
 
Kada je reč o slučajevima u Komisiji, portparol je dodao da je Komisija "odlučna da osigura da uzbunjivači u slučajevima EU korupcije koji su pred evropskim javnim tužilaštvom dobiju neophodnu zaštitu u skladu sa nacionalnim zakonima".
 
S obzirom da nacionalni zakoni retko nude iole smisleniju zaštitu uzbunjivačima, jedini način da oni dobiju neophodnu podršku bio bi ako bi se ekstra zaštita propisala zakonom EU.
 
Evroposlanik iz grupe Zelenih Sven Gigold (Giegold) ipak je optimista: "Naše iskustvo pokazuje da Komisija odgovori kada je pod pritiskom stranaka iz Evropskog parlamenta".
 
Većina poslodavaca, naravno, tvrdi da su postojeći mehanizmi dovoljni. "Nove regulative na nivou EU nisu neophodne i čak mogu da budu štetne", kazao je portparol Saveznog udruženja nemačkih poslodavaca dodajući da bi zakon (o boljoj zaštiti uzbunjivača) na nivou EU pogodio sve kompanije i radna mesta koja one obezbeđuju.
 
Međutim, i među onima koji su za tržišnu ekonomiju ima suprotnih mišljenja. "Tu je reč i o integritetu tržišta: izbegavanje poreza npr. vodi nelojalnoj konkurenciji", pojasnio je Gigold.
 
Kompanije koje žele pošteno da posluju nemaju čega da se plaše ako su propisi stroži. "Svi skandali su pokazali da mnogo kompanija ne poštuje propise", istakao je taj evroposlanik.
 
Ni nemačka vlada se nije proslavila – ne samo da se ne pretrže da pruži bolju zaštitu uzbunjivačima već je 2015. blokirala predlog opozicije o tom pitanju.
 
"Zahtevi nemačkih sudova oko toga šta je javni interes toliko su veliki da nema uzbunjvača koji može da ih ispuni", ukazuje Matijas Špilkamp (Matthias Spielkamp) iz Mreže uzbunjivača.
 
Špilkamp poziva da se otvorena pitanja jasnije pravno definišu i da se osnuje nezavisna instuitucija čiji bi zadatak bio da savetuje uzbunjivače. Takođe traži da se kažnjavaju poslodavci za koje se utvrdi da su maltretirali uzbunjivača.

Izvor: EurActiv

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…