Uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje pod istragom

Beograd, 20. septembar 2022. – Uzbunjivač Aleksandar Obradović i dalje je pod istragom, dok postupak za korupciju koju je otkrio u valjevskoj fabrici naoružanja Krušik nije ni počeo. On se povukao iz javnosti, ali i dalje veruje u ispravnost svojih postupaka, piše NIN.

Prema pisanju nedeljnika NIN, tri godine nakon tajnog hapšenja uzbunjivača Aleksandra Obradovića, koji je otkrio korupciju u valjevskoj fabrici naoružanja i vojne opreme Krušik, institucije Srbije su još neslobodnije i zavisnije od političke vlasti.

Za te tri godine profesionalni mediji objavili su brojne sumnje o korupciji, da su na štetu Krušika, ali i još nekih državnih fabrika, zarađivali privatni trgovci oružjem povezani sa vlašću.

Neke navode je čak potvrdila i Državna revizorska institucija. Ali, ništa se nije promenilo.

Krajem decembra 2019. posle brojnih izveštaja profesionalnih medija, koji su išli tragom Obradovićevih otkrića, Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo predistražni postupak na­lažući  MUP, BIA i VBA da ispitaju trgovinu Krušika sa privatnim preduzećima. Kako NIN nezvanično saznaje, BIA i VBA su izvršili za sada tražene provere, ali MUP do danas to nije učinio.

Pogledajte i kako je nastala priča o Krušiku i uzbunjivaču Aleksandru Obradoviću.

Policija je dostavila, kako je nezvanično rečeno NIN-u, samo deo poslovne dokumentacije Krušika koji se odnosi na poslovanje sa privatnim preduzećem GIM. Za GIM je posredovao sada pokojni Branko Stefanović, otac Nebojše Stefanovića koji je od 2014. do kraja oktobra 2020. bio ministar MUP-a, a od tada do danas ministar odbrane. Kao što je poznato, oktobra 2020.

Prema pisanju NIN-a, niko povezan sa sumnjivim poslovanjem za sada nije saslušan, a s druge strane sramni postupak koji je proveden protiv Aleksandra Obradovića nije obustavljen.

On je još i pod suspenzijom u fabrici Krušik. Nema institucionalnog odgovora na konstataciju Obradovićevog advokata Vladimira Gajića koju je izneo ranije za NIN: „Ako je laž ono što je govo­rio Aleksandar, onda to ne može biti tajna, jer laži nisu zaštićene. Ako je istina, opet ne može da bude tajna, jer krivično delo ne može da se označa­va bilo kojom vrstom tajne.“

Postupak protiv Obradovića nije obustavljen iako se obistinjuje i ono na šta je uzbunjivač ukazivao, piše nedeljnik NIN.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…