Uz pomoć predaka do pasoša država članica Evropske unije

EU pasoš

16.08.2016. (AFP/Euractiv) – Kako ostati u EU kada zemlja članica odluči da istupi? Veliki broj Britanaca je, tražeći rešenje, krenuo u potragu za pasošem zemlje članice, najčešće tražeći pretke iz neke od 27 zemalja članica.

Neki Britanci, ne znajući u kojoj meri će im život i rad u EU biti moguć nakon zvaničnog "razvoda" EU i Britanije, već su zatražili državljanstvo druge zemlje članice. 

Za to mogu, recimo da iskoriste irsko poreklo. Svaki 10. Britanac može da dobije irsko državljanstvo budući da se ono odobrava  potomcima do unuka, javlja AFP.

"Razmišljala sam o tome da zatražim irsko državljanstvo pre referenduma, ali ne bih to učinila da nismo glasali za istupanje. Smatrala bih to nečasnim", rekla je za AFP novinarka Džoana Deri (Johanna Derry). 

Ova mlada žena je nakon izglasavanja Bregzita na referendumu prikupila potrebna dokumenta kako bi se upisala u irski registar osoba rođenih u inostranstvu, što je neophodni korak da bi se zatražilo državljanstvo te zemlje. 

"Osećam se kao Evropljanka, tako da za mene ovo ima smisla da bih mogla i dalje da budem Evropljanka. Optužili su me da izdajem engleske korene… ali irska kultura je uvek bila veoma prisutna u mojoj porodici tako da me to ne dotiče", navela je ona. 

Zahtevi za irske pasoše bili su toliko brojni neposredno nakon referenduma 23. juna da je irski ministar spoljnih poslova Čarli Flanagan zamolio za strpljenje, ističući da su konzularne kancelarije pod velikim pritiskom. 

U to vreme i ambasada Nemačke u Londonu je zabeležila veliki porast broja zahteva za obaveštenjima, navela je ona za AFP. 

Iznenađujuće je da je oko 400 potomaka sefardskih Jevreja, koji su u Portugaliji proganjani i iz nje proterani pre pet vekova, zatražilo državljanstvo od vlasti u Lisabonu. 

"Svakodnevno primamo 10-ak zahteva za informacijama", rekao je za AFP portparol jevrejske zajednice u najvećem gradu na severu Portugala, Portu.

Državljanstvo Portugala sefardski Jevreji mogu da traže po zakonu iz 2015. godine, koji im državljanstvo nudi kao nadoknadu štete za progon kojem su bili izloženi njihovi preci na kraju 15. veka. 

Sajt za istraživanje porekla ancestry.co.uk zabeležio je "osetan rast" posećenosti nakon referenduma.

"Broj korisnika interneta koji se prijavljuju za probni period (korišćenja sajta) povećan je za 40%. U isto vreme na nedeljnom nvou je pretraga o irskim precima povećana za 20%", objasnio je jedan od zvaničnika sajta.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…