1. Početna
  2. Vesti
  3. Evropska unija
  4. Srbija i Evropska unija
  5. Uvodiće se službenici za EU u Srbiji

Uvodiće se službenici za EU u Srbiji

Uspešne evropske integracije su nemoguće bez aktivnog učešća lokalnih samouprava, rečeno je 17. juna na forumu Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević rekla je da su državi neophodne analize i procene lokalnih samouprava u pogledu rokova i novca koji su potrebni za prilagođavanje sa EU, i da njihov značaj raste sa napredovanjem integracija.

Ona je najavila da će biti uvedeni i službenici za EU u lokalnim samoupravama, budući da je to predviđeno nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi.

Jedna od nasih starih ideja – evropski službenik – je našla mesto u predlogu zakona (o lokalnoj samoupravi). Nadamo se da će ona biti sprovedena i u praksi”, rekla je Miščević, objasnivši da je uloga tih službenika da prate usklađivanje i koordiniraju aktivnosti.

Uvođenje evropskog službenika predložila je Stalna konferencija gradova i opština. Prema ovoj inicijativi, to ne podrazumeva dodatno zapošljavanje, već je moguće zaduženja u vezi sa EU raspodeliti postojećim službenicima.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…

Preporučujemo…