Uvodiće se službenici za EU u Srbiji

Uspešne evropske integracije su nemoguće bez aktivnog učešća lokalnih samouprava, rečeno je 17. juna na forumu Uticaj procesa pristupanja EU na lokalne samouprave u Srbiji.

Šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević rekla je da su državi neophodne analize i procene lokalnih samouprava u pogledu rokova i novca koji su potrebni za prilagođavanje sa EU, i da njihov značaj raste sa napredovanjem integracija.

Ona je najavila da će biti uvedeni i službenici za EU u lokalnim samoupravama, budući da je to predviđeno nacrtom zakona o lokalnoj samoupravi.

Jedna od nasih starih ideja – evropski službenik – je našla mesto u predlogu zakona (o lokalnoj samoupravi). Nadamo se da će ona biti sprovedena i u praksi”, rekla je Miščević, objasnivši da je uloga tih službenika da prate usklađivanje i koordiniraju aktivnosti.

Uvođenje evropskog službenika predložila je Stalna konferencija gradova i opština. Prema ovoj inicijativi, to ne podrazumeva dodatno zapošljavanje, već je moguće zaduženja u vezi sa EU raspodeliti postojećim službenicima.

Opširnije na portalu euractiv.rs.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…