1. Početna
  2. Društvo
  3. Zdravstvo
  4. Usvojiti, a ne ignorisati Zojin zakon

Usvojiti, a ne ignorisati Zojin zakon

Jedan decembarski dan u Narodnoj skupštini mogao je biti samo jedan od običnih dana u parlamentarnom životu Srbije. Ipak nije to bio. Bio je to dan kada je 157 osoba odlučilo da Narodna skupština Republike Srbije ne treba da raspravlja o Zojinom zakonu.

Samo 26 narodnih poslanica i narodnih poslanika je podržalo predlog da se u dnevni red uvrsti Zojin zakon. Ovi ljudi su podržali ideju da Skupština raspravlja o jednom zakonu koji omogućava lečenje deci oboleloj od retkih bolesti. I zaslužili su da se njihova imena pomenu:

Nataša Vučković, mr Aleksandra Jerkov, Jovana Jovanović, Ivan Jovanović, dr Dušan Milisavljević, dr Dragoljub Mićunović, Borislav Stefanović, Goran Ćirić, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Olena Papuga, Zoran Živković, dr Vladimir Pavićević, Jelisaveta Veljković, Mira Petrović, Milan Petrić, Sibina Dazdarević, dr Sulejman Ugljanin, dr Blagoje Bradić, dr Janko Veselinović, Marko Đurišić, Aleksandar Senić, Milanka Karić, dr Ljiljana Kosorić, Mirko Čikiriz i Srđan Dragojević.

Ali, 157 osoba je odbilo da se povede dijalog o Zojinom zakonu.

Ovakva odluka ostavlja bez teksta.

Naročito kada se prisetimo raznih predizbornih događaja i obećanja. Ne postoji politička opcija koja, između ostalog, nije tvrdila da će učiniti sve da poboljša uslove života za sve građane i građanke Srbije, a pogotovo za decu. I onda dođu u priliku da to i učine. Dođu u priliku da omoguće javnu debatu u Skupštini. I to ne učine.

U njima pobedi, po ko zna koji put, partijsk vojnik.

Predloženi zakon, Zojin zakon, možda nije dobro napisan. Možda je potrebno unaprediti tekst i predložena rešenja. Možda. Zojin zakon je, možda, zaslužio i velike kritike. Jedno je sigurno. Zojin zakon nije zaslužio ignorisanje.

Jedan od epiloga ove situacije je da će Narodna skupština, ipak, raspravljati o Zojinom zakonu. I to je dobro. Loše je što je Zojin zakon ignorisan.

Nemušti su svi pokušaji da se opravda ignorisanje Zojinog zakona. Opravdanja nema. Nije bilo potrebe uskratiti debatu o Zojinom zakonu.

Bliže se i neki novi izbori. Neka nova predizborna obećanja. Neka odnos prema Zojinom zakonu bude jedno od ključnih pitanja za sadašnje i buduće kandidate i kandidatkinje za poslaničke mandate. Ključno pitanje i ključan argument za konačni izbor.

U svakom slučaju, Zojin zakon će biti donet. I to će biti sjajna vest.

Aleksandar Milijašević, urednik portala Dijalog Net

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…