Usvojena reforma pravosuđa u Albaniji

Albanski parlament je u noći između 21. i 22. jula usvojio opsežnu reformu pravosuđa, koje je izjedeno korupcijom. Ovo je jedan od ključnih koraka za približavanje EU, a nedavno je čak iz Berlina stiglo upozorenje da bi Albanija mogla da izgubi i status kandidata za članstvo ako ne bude reforme.

Brisel traži potpuno preoblikovanje lokalnog pravosuđa, a usvajanje reformi odugovlačilo se zbog dugotrajnog sukoba premijera iz redova socijalista Edija Rame i desničarske opozicije. Nakon pretnji SAD da bi mogla uvesti sankcije i EU da bi Albanija mogla ostati bez statusa kandidata za članstvo, reforma je jednoglasno usvojena u parlamentu. 

Delegacija EU u Tirani pozdravila je "istorijsku odluku koja će doprineti borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, što su ključni prioriteti" za približavanje EU. 

Iz američke ambasade saopšteno je da je to "velika pobeda za albanski narod". 

"Ova reforma će pokrenuti toliko očekivanu revoluciju u pravosudnom sistemu što će omogućiti zemlji da napreduje uz naše saveznike, EU i SAD", izjavio je Rama pred poslanicima. 

Opozicija je dugo rtražila da ima svog predstavnika u telu za biranje sudija i tužilaca, i odbijala prisustvo stranih stručnjaka. Po usvojenom rešenju, u ovu instancu ulaziće samo međunarodni sstručnjaci zaduženi za razmatranje kandidatura, a glasanje će biti u parlamentu. Time će sudije i tužioci biti birani prema profesionalnim kriterijuma u procesu bez političkih uticaja. Kontrolisaće se prihodi i titule kandidata. 

Oko 800 postojećih nosilaca pravosudnih funkcija će takođe morati da prođe kontrolu tog tela, koje će moći da traži njihov opoziv u parlamentu. 

Reforma predviđa i sredstva za jačanje borbe protiv korucpije i organizovanog kriminala između ostalog formiranje nacionalnog ureda iza istrage. 

Albanija je član NATO od 2009, a u junu 2014. je dobila status kandidata za EU. Vlada se nada otvaranju pregovora do kraja godine.
 
Izvor: AFP

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…