Usvojena nelegalna lista kandidata za članove Saveta REM

Regulatorno telo za elektronske medije (REM)

Beograd, 29. novembar 2016. (Građanske inicijative) – Odbor za kulturu i informisanje Narodne skupštine je 28. novembra 2016. godine usvojio listu kandidata za članove Saveta REM-a koje su predložile organizacije civilnog društva koje nisu relevantne i ne ispunjavaju formalne zakonske uslove.

Tim povodom Građanske inicijative izražavaju bojazan zbog daljeg urušavanja vladavine prava izigravanja procedura koje vrši najviše zakonodavno telo u državi.

Na sednici Narodne skupštine od 14. oktobra 2016, poslanici vladajuće većine nisu glasali ni za jednog od dva predložena kandidata civilnog društva, podsećaju iz Građanskih inicijativa u svom saopštenju.

Zbog ovakvog postupka, ovlašćeni predlagači su podneli tužbu Upravnom sudu jer je Narodna skupština neglasajući ni za jednog kandidata prekršila Zakon o elektronskim medijima kojim joj je polje slobodne procene suženo na dva kandidata koje predlažu ovlašćeni predlagači.

Ponovni javni poziv za kandidovanje je objavljen 4. novembra, koji su ovlašćeni predlagači odlučili da bojkotuju iz razloga što ne odustaju od kandidata koje su prvobitno bili predložili.

Ipak na javni poziv se odazvalo 56 organizacija koje se ne bave ni slobodnom izražavanja ni zaštitom dece-što je uočljivo ne samo u njihovim nazivima već i uvidom u njihove statute, dokumentacija koja je priložena od strane ovih organizacija nije kompletna niti sve organizacije imaju nezavisne i funkcionalne strukture unutar sebe samih, ukazuju iz Građanskih inicijativa.

Na sajtu Građanskih inicijativa možete pročitati spisak organizacija koje su predložile kandidate u ponovljenom pozivu.

Predsednica-Maja Gojković i većina članova odbora za kulturu i informisanje nisu uzeli u obzir ovaj postupak predloženih kandidata uz obrazloženje da ako jednom kandidati nisu dobili većinu neće ni drugi put.

Ovakav stav krajnje je sporan iz dva razloga.

Prvi je taj da se suprotno odredbama zakona vladajućoj većini daje za pravo da svaki izbor ponavlja i poništava sve dok se među kandidatima ne nađu oni koji su politički podobni. Drugi razlog je taj da je praksom Narodne skupštine prilikom izbora kandidata za Savet tadašnje Radiodifuzne agencije (RRA) – preteču Regulatornog tela za elektronske medije (REM) glasanje u Skupštini bilo ponovljeno na osnovu iste liste kandidata kada nijedan nije imao dovoljan broj glasova.

Građanske inicijative podsećaju da je tada u prvom glasanju kandidatkinja Gordana Suša dobila 123 od potrebnih 126 glasova i da Narodna skupština nije prekrajala volju ovlašćenih predlagača već je istu listu stavila na glasnje i u ponovljenom glasanju izabrala člana Saveta RRA – Gordanu Sušu.

Ovakvim postupkom vladajuće većine u Narodnoj skupštini može nažalost samo da se konstatuje krajnji nemar vladajuće većine prema javnom interesu u korist postizanja političke kontrole i uticaja na rad nezavisnih tela kao i to da postoje jasna volja i svest za rušenje slobode izražavanja i medija i nemar za kvalitet medijskih sadržaja koji se plasiraju u društvu.

Posledice ovakvih postupaka mogu imati samo dugotrajan i loš uticaj na to isto društvo, upozoravaju Građanske inicijative na kraju svog saopštenja.

 

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…