Usvojen pravilnik o besplatnim akcijama u medijima

mediji
Vlada Srbije je na sednici 23. jula usvojila Pravilnik o načinu i postupku podele besplatnih akcija zaposlenima u medijima u procesu privatizacije, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu kulture i informisanja. Pravilnik je trebalo da bude donet do 1. jula, a novinarska udruženja ukazala su da kašnjenja dovode u pitanje opstanak medija za koje se ne raspisuju pozivi. U državnom vlasništvu su 72 medija, od čega su pozivi raspisani za 50.
 
Po donetom Pravilniku, pravo na upis akcija imaju svi zaposleni čiji mediji ne nađu kupca do 31. oktobra. Ukoliko ne dođe do privatizacije, izdavač medija je u obavezi da donese odluku o izdavanju besplatnih akcija, uz javni poziv koji treba da sadrži datum, vreme, mesto upisa, broj i nominalnu vrednost akcija.
 
"Zaposleni imaju rok od 15 dana za upis, a nakon toga Agencija za privatizaciju proverava da li neko ne ispunjava uslove", rekao je Dejan Stojanović iz Ministarstva kulture i informisanja koji je radio na Pravilniku. Ta provera Agencije za privatizaciju traje 15 dana, posle čega ona donosi rešenje o prenosu besplatnih akcija.
 

"Akcije se dele srazmerno punim godinama rada", naglasio je Stojanović.

 

Pravilnik je trebalo da bude donet još 1. jula, ali se, po rečima Stojanovića, kasnilo jer se čekalo mišljenje resornih ministarstava. Sindikat novinara Srbije SINOS i Profesionalno udruženje novinara Srbiej PROUNS reagovali su 22. jula, uz ocenu da to direktno ugrožava opstanak medija za koje nije objavljen javni poziv za privatizaciju i za koje je bio predviđen model podele besplatnih akcija

 

"Slažem se da je moglo je da bude i ranije, ali čekanje mišljenja resornih ministarstava ukočilo je celu stvar", kazao je Stojanović. 

 

Pravilnik bi trebalo da 23. jula bude objavljen na sajtu Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a dan kasnije i u Službenom glasniku.

 

U Agenciji za privatizaciju Beti je rečeno da zaposleni u medijima koji su ranije uzeli besplatne akcije javnih preduzeća, neće moći da dobiju akcije medija u kojima rade. 

 

Izvor: Beta

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…