Usvojen istorijski sporazum čiji cilj je sprečavanje razaranja biološke raznolikosti

Foto: Associated Press

Montreal – Usvojen je istorijski sporazum čiji cilj je sprečavanje razaranja biološke raznolikosti i njenih resursa neophodnih čovečanstvu.

Posle četiri godine teških pregovora i deset dana i noći diplomatskog maratona, više od 190 država postiglo je sporazum pod pokroviteljstvom Kine, predsedavajuće UN konferencije o biodiverzitetu (COP15).

Ovaj „mirovni sporazum sa prirodom“ nazvan „sporazum Kunming-Montreal“ ima za cilj da zaštiti zemlju, okeane i životinjske vrste od zagađenja, uništenja i klimatske krize.

Zemlje su se dogovorile o mapi puta čiji cilj je da se zaštiti 30% planete do 2030. i da se izdvoji 30 milijardi dolara godišnje pomoći za očuvanje za zemlje u razvoju.

Sporazum je usvojen„, rekao je Huang Runćiu iz Kine, predsedavajući konferencije UN o biodiverzitetu na plenarnoj sednici organizovanoj u sred noći, što je propraćeno aplauzom delegata.

Zajedno smo napravili istorijski korak„, rekao je Stiven Gilbo, ministar za životnu okolinu Kanade, zemlje domaćina konferencije.

Najznačajnija od dvadesetak usvojenih mera je preuzeta obaveza da se do 2030. zaštiti 30% kopnenih i vodenih površina koje se smatraju važnim za biološku raznolikost. Trenutno je zaštićeno 17% kopnenih površina i 8% morskih.

Taj dogovor je predstavljen kao jednak cilju usvojenom na konferenciji za klimu u Parizu da se ograniči klimatsko zagrevanje na 1,5 stepeni Celzijusa.

U tekstu se takođe daju garancije za autohtone narode, čuvare 80% biodiverziteta koji opstaje na Zemlji, preporučuje se restauracija 30% degradiranog zemljišta i traži da se prepolovi rizik vezan za pesticide.

U pokušaju rešenja finansijskog pitanja koje je uvek goruće između Severa i Juga, Kina predlaže da se dostigne „najmanje 20 milijardi dolara“ godišnje međunarodne pomoći za biodiverzitet do 2025. godine i „najmanje 30 milijardi do 2030. godine„.

Ministri i državni zvaničnici iz oko 190 zemalja uglavnom su se složili da zaštita biološke raznovrsnosti treba da bude prioritet, a mnogi su poredili te napore sa klimatskim pregovorima koji su završeni u novembru u Egiptu.

Ipak, trebalo im je gotovo dve nedelje da se slože oko toga kako treba ta zaštita da izgleda i ko će za nju platiti.

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…

EU agencija za fundamentalna ljudska prava
Evropa, Vesti

FRA: Evropa doživljava talas antisemitizma

_______
Beč – Evropa doživljava „talas antisemitizma“, koji je delimično prouzrokovan sukobom na Bliskom istoku, saopštila je Agencija Evropske unije za osnovna prava. Agencija je objavila i istraživanje, koje je sprovedeno…