Usvajanje Autentičnog tumačenja vodilo bi uništavanju fotografske profesije

Zbog ogromnog interesovanja javnosti, Centar za razvoj fotografije organizovao je konferenciju za medije u cilju razjašnjavanja posledica eventualnog usvajanja takozvanog Autentičnog tumačenja Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se fotografisanje proglašava pukom „mehaničkom radnjom“, dok fotografi ali i amateri prestaju da budu vlasnici svojih fotografija kada one jednom već budu objavljene.

Na konferenciji su prisustvovali predstavnici Centra za razvoj fotografije, Udruženja fotoreportera Srbije, Asocijacije fotografskih autora, Organizacije fotografskih autora, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, ULUPUDS-a i Foto saveza Srbije

U prepunoj sali Press centra, sva relevatna fotografska udruženja, podržana predstavnicima brojnih medija i dva najveća novinarska udruženja NUNS-om i UNS-om, istakla su da bi ovakva promena Zakona o autorskim i srodnim pravima dovela do uništavanja fotografske profesije i daljeg urušavanja medija.

To će ujedno imati nesagledive posledice po informisanje javnosti u Srbiji, istaknuto je na jako dobro posećenoj konferenciji za medije, kojoj su prisustvovala sva relevantna fotografska udruženja u zemlji, kao i Nezavisno udruženje novinara Srbije, Udruženje novinara Srbije i brojni predstavnici medija.

Fotografi su pozvali poslanike da ne izglasaju sporno tumačenje zakona i podsetili da nije bilo nikakve javne rasprave niti su fotografska ili novinarska udruženja konsultovana u vezi sa predloženim tumačenjem.

Istakli su da je postojeći Zakon o autorskim i srodnim pravima dobar i u skladu sa evropskim zakonima, kao i zakonima država u okruženju, i da ga ne treba menjati. Upozoreno je da bi usvajanje ovakvog tumačenja dovelo do legalizacije krađe na internetu, koja je i sada veliki problem svih profesionalnih fotografa, ali i amatera.

Fotografska uduženja najavljuju protest u utorak 26.01.2016. u 12 časova, ispred Narodne skupštine Republike Srbije pod nazivom „Tačno u Podne“ pozvajući sve fotografe i građane da se protestu pridruže.

Izvor: Cenzolovka

Najčitanije
Obrazovanje

CEU: Stipendije za diplomske i postdiplomske programe

_______
Central European University (CEU) je međunarodni priznati univerzitet za diplomsko (Master) i postdiplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih nauka, zaštite životne sredinei matematike. CEU se nalazi u samom srcu…
Društvo

Press Start: Crowdfunding za novinarske priče

_______
Pokretači platforme Press Start žele da im ona omogući mesto gde mogu prikupljati donacije za svoj rad. Platforma je svojevrstan odgovor na potrebu novinara koji žive u zemljama sa ugroženom slobodom govora…
Evropa

Italija će najviše dobiti od EU za imigrante

_______
Evropska komisija odobrila je članicama suočenim sa sve većim brojem imigranata pomoć od 2,4 milijarde evra za narednih šest godina. Najviše će dobiti zemlje koje su prve na udaru –…

Preporučujemo…